Milyen nyomtatót vegyek? – merülhet fel a kérdés azokban, akik felkeresik a nyomtatóeladással foglalkozó oldalakat. Valóban, nincs könnyű helyzetben, akinek laikusként kell döntést hozni, számos szempontot figyelembe kell ugyanis venni. Ehhez adunk néhány tippet!

A nyomtató az irodában és otthon is igen fontos szerepet tölt be. Az emberek általában természetesnek veszik, hogy a nyomtató hibátlanul üzemel, éppen ezért sokan nem tudnak mihez kezdeni, ha rendellenességet tapasztalnak, például maszatolja a festéket vagy beragad a papír. Ezeknek a hibáknak a forrása lehet a minőség, de akár eredhetnek abból is, hogy nem megfelelő készüléket választottunk, az igényeket nem mértük fel alaposan.

Vegyük sorra, milyen szempontokat érdemes átgondolni választás előtt!

A típus

Alapvetően a nyomtatókat a technológia alapján szokták kategorizálni. A legnépszerűbb két típus a lézernyomtató és a tintasugaras nyomtató, illetve az EPSON fejlesztéseinek köszönhetően utóbbinak megjelent egy új generációja is, ezek az üzleti tintasugaras nyomtatók. Nézzük, mit kell tudni róluk!

Lézernyomtató

A lézernyomtató esetében a tonerpor hő hatására olvad rá a papírra, így alakítja ki a nyomatot. Egy lézernyomtató beszerzési ára magasabb, mint egy tintasugarasé, a nyomtatás költsége azonban összességében alacsonyabbra jöhet ki, de ez nem tekinthető örökérvényű igazságnak. Fontos megjegyezni, hogy a lézernyomtató összetettségéből és felépítéséből adódóan több törődést igényel és gyakrabban meghibásodhat a statisztikák alapján. A nyomtatási sebességre egy lézernyomtató esetén biztosan nem lehet panasz, ebből adódóan nagy mennyiségű dokumentumok kinyomtatására is alkalmas. Régebben leginkább csak fekete-fehér modelleket árultak, ma már azonban léteznek színes lézernyomtatók is, jóllehet a színes nyomatok minősége nem éri el a tintasugaras nyomtató minőségét és ez sok esetben nem elhanyagolható szempont.

Tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtató esetén a festék egy patronban tárolódik, innen jut a nyomtatófejek, fúvókák segítségével a papírra. Ez többféle módon is történhet, attól függően, hogy milyen típusú a tintasugaras nyomtató. Az előnyei közé sorolható, hogy igen megbízható és magas minőségben képes a színes és a fekete-fehér képek és szövegek nyomtatására. A készülékek ára kedvező, a fenntartási költségek azonban magasabbak lehetnek, ha nem körültekintően választunk. Mivel a hagyományos technológiát használó gépek esetében a patronok könnyen beszáradhatnak, így érdemes abban az esetben választani ezt a típust, ha rendszeres használatban van.

Újgenerációs tintasugaras nyomtató

A hagyományos tintasugaras nyomtatók mellett az EPSON által kifejlesztett újgenerációs tintasugaras nyomtatók alapjaiban rendezik át a piacot. Ezek a készülékek ugyanis, az úgynevezett üzleti tintasugaras nyomtatók, a leggazdaságosabb módon üzemeltethetők, a kellékanyagot ugyanis nagyobb kiszerelésben meg lehet vásárolni, emellett roppant strapabírók és kevés törődést igényelnek.

A PrecisionCore technológiának köszönhetően 95%-kal kevesebb az energiafelhasználásuk. Ezt úgy érik el, hogy a festék kijuttatásához és a cseppméret kialakításához nincs szükség hőre, a folyamat egy rezgetett membrános rendszer segítségével megy végbe. Ezzel a megoldással jelentősen hozzájárul a környezeti terhet csökkentéséhez és arról nem is beszélve, hogy a festék után nem marad veszélyes hulladéknak számító toner, mint a lézernyomtatók esetén, csupán egy műanyag tasak, amit szelektív kukába lehet dobni, de egyébként az EPSON is visszagyűjti az üres tárolókat. A technológiai innovációnak köszönhetően a patron beszáradása ennél a típusnál elképzelhetetlen.

A lézernyomtatókhoz képest különbség, hogy az üzleti tintasugaras nyomtatókban kevés a kopó alkatrész, kellékanyagot is nagyon ritkán kell vásárolni, egy töltéssel több ezer oldalt ki lehet nyomtatni. A nyomtatás költsége fekete esetén 2-4 Ft/lapra, színes esetén pedig 8-16 Ft/lapra jön ki, ez a lézernyomtatók esetében 5-10 Ft/lap, illetve 30-60 Ft/lap is lehet.

Összességében tehát az újgenerációs tintasugaras nyomtatók rendelkeznek a lézernyomtatók számlájára írt előnyökkel, illetve azokkal a pozitív tulajdonságokkal is, amiért az ember szívesebben nyúlna a hagyományos tintasugaras nyomtatókhoz.

Az ár

A döntés előtt érdemes végig gondolni, hogy mennyit szeretnénk a vásárlásra szánni. Értelemszerűen egészen más lehet a büdzsé egy személyes használat és céges használat esetén.

A nyomtatók esetében tipikus igaz az „olcsó húsnak híg a leve” mondás. Érdemes inkább kicsit többet fizetni és egy megbízható márkát választani, nem pedig olyat, amiről még életünkben nem hallottunk. A márkanév bizonyos mértékig biztosíték arra, hogy nem faragunk rá.

Az EPSON újgenerációs nyomtatói előtt a tintasugaras nyomtatók az olcsó és „eldobható” kategóriába tartoztak, a lézernyomtatókat pedig a profinak és megbízhatónak titulálták. Az új, üzleti tintasugaras nyomtatók azonban felülírták ezt és forradalmi módon ötvözik a profizmust a megfizethetőséggel és a fenntarthatósággal.

Alapvetően elmondható, hogy a nyomtatógyártók vagy a nyomtató árába építik be a hasznot, így a vásárlási ár magasabb lesz, vagy pedig a kellékanyagot adják drágán. Az EPSON az előbbi mellett döntött, így a bekerülési ár ugyan magasabb, mint egy hagyományos tintasugaras nyomtató esetén, a kellékanyag és így a nyomtatási költség viszont sokkal kedvezőbb, ami lássuk be hosszú távon a felhasználók érdekeit szolgálja.

A garancia

Sokat elárul egy cégről és a készülékről, hogy mennyi idő garanciát vállalnak. Előbb-utóbb ugyanis jó esély van rá, hogy a nyomtató meghibásodik, valamilyen alkatrészt cserélni kell. Sokkal szerencsésebb, ha ezt nem a cég vagy a családi kasszájából kell finanszírozni. A komolyabb gyártók egyébként, mint amilyen az EPSON is, több éves garanciát vállalnak a termékeikre melyek webshopunkban vásárolt termékek esetében bővíthetőek is.

A hálózati kapcsolat

A modern gépek már képesek a hálózatra és a Wifire csatlakozni. Amennyiben valaki szeretné, hogy könnyedén, akár a másik irodából vagy helyiségből elindíthassa a nyomtatást, mindenképp érdemes olyan modellt választani, amiben elérhető ez a funkció.

A kijelző

A nyomtatókon a navigálás történhet gombokkal és érintőképernyő segítségével is. A mai kor embere alapvetően hozzászokott az érintőképernyők használatához, ennek segítségével sokkal természetesebb lehet kiadni a parancsokat, de előfordulhat, hogy bizonyos helyzetekben a gombos változat az előnyösebb választás.

Az extrák

A nyomtatási technológia az elmúlt évtizedben óriási fejlődésen ment keresztül. Nemcsak a nyomtatás technikája lett hatékonyabb és gazdaságosabb, de számos funkcióval is bővültek a gépek, amelyek a kényelmet szolgálják. Ezek akár döntő erővel is bírhatnak, ezért mindenképp érdemes tájékozódni róluk.

Milyen nyomtatót vegyek otthonra és az irodába?

Egyáltalán nem mindegy, hogy a nyomtatót egy irodában vagy pedig otthon szeretnénk használni. Otthoni használat esetén lényeges, hogy szeretnénk-e fotókat nyomtatni, mekkora teljesítményre van szükség, fontos-e, hogy a gép kezesbárány legyen, egy multifunkciós gép, ami tud fénymásolni, szkennelni és nyomtatni is.

Irodai használat esetén lényeges, hogy mekkora kapacitással kell rendelkeznie készüléknek, éppen ezért, mielőtt meghoznánk a döntést, érdemes a kollégákkal beszélgetni, felmérni az igényeket és azok alapján kiválasztani a legelőnyösebb megoldást.

Alapvetően elmondható, hogy a hagyományos lézeres-tintasugaras rend az újgenerációs tintasugaras üzleti nyomtatók megjelenésével felborult, amiből a vevő csak profitálhat. Valljuk, hogy SZINTE minden esetben a legjobb döntés az üzleti tintasugaras nyomtató.

A „Milyen nyomtatót vegyek?” kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni, mint elsőre gondolnánk, a nyomtató kiválasztása ugyanis a bőséges kínálatnak köszönhetően nem egyszerű feladat. Érdemes tehát hozzáértők, szakemberek tanácsát kikérni, akik tapasztalataik alapján javasolnak olyan modellt, amiben garantáltan nem csalódik majd a vásárló.

Kérdésed van? Fordulj bizalommal kollégáinkhoz, akik készséggel állnak rendelkezésedre vagy töltsd ki ingyenes felmérő ívünket!