A fényképek segítenek abban, hogy életünk fontos, különleges vagy éppen hétköznapi pillanataira úgy emlékezzünk, ahogy megtörténtek. Ma már, az okostelefonok korában bárhol és bármikor lőhetünk igazán jó minőségű fotókat, amiket kedvünkre kinyomtathatunk akár otthon is. De mivel a legkifizetődőbb az otthoni fotónyomtatás?

Az emberek szeretik körül venni magukat az emlékeikkel, így bármikor, a képre pillantva felidézhetik a kedvenc pillanataikat. Számos lehetőség közül választhat az, aki szeretné a digitális képeket kézzelfoghatóvá tenni, például vannak gyorsnyomtatók, kifejezetten fotókidolgozásra specializálódott cégek, sőt, akár különféle használati tárgyakra is könnyedén lehet képeket nyomtatni. Mind közül a legkényelmesebb az otthoni fotónyomtatás, ami a technológia fejlődésével egyre több lehetőséggel kecsegtet.

Mire érdemes figyelni otthoni nyomtatás esetén?

Az otthoni fotónyomtatás ma már igen egyszerű és kényelmes lehet. Van azonban néhány tényező, amik befolyásolják a végeredményt és összességében a nyomtatási élményt. Vegyük sorra ezeket!

A nyomtató

Vannak helyzetek, amikor szinte mindegy, hogy milyen nyomtató használunk, a fotónyomtatás esetében azonban ez nem így van. Célszerű olyat választani, ami erős a színes nyomtatásban, jó minőségű nyomatot készít és nem mellesleg az üzemeltetése is gazdaságos.

A tintasugaras nyomtatók erre a célra is kiválóan alkalmasak. Fotó minőségű nyomatokat tudnak készíteni a megfelelő papírra. Korábban a tintasugaras nyomtató üzemeltetése a lézernyomtató üzemeltetéséhez képest drágább volt. Mára a fejlődés azonban felülírja ezt korábbi nézetet. A technológiai innovációknak köszönhetően ma már ez nem igaz, sőt az újgeneráció nyomtatókkal összességében a legolcsóbb a fotónyomtatás.

Az EPSON újgenerációs tintasugaras nyomtatói egy töltéssel több ezer oldalt képesek kinyomtatni kiváló minőségben, és nemcsak dokumentumokat, hanem fényképeket is. Ezek a nyomtatók környezetbarátabbak, mint a hagyományos tintasugaras és a lézer nyomtatók, roppant kevés áramot fogyasztanak és elenyésző hulladék marad utánuk, az is szelektíven visszagyűjthető. Azért is tud ennyire környezetkímélő lenni, mivel a tinta kijuttatásához nincs szükség hőre, az ugyanis egy rezgetett membránond rendszer segítségével történik. Az újfajta nyomtatókhoz a kellékanyagot nagy kiszerelésben lehet vásárolni, így sokkal kedvezőbb az ára és kevesebbszer kell utántölteni.

Léteznek alternatív megoldások is, ilyen például az úgynevezett hőszublimációs nyomtató, ami kicsi, könnyen szállítható, hordozható, így bárhol és bármikor képes magas minőségben előállítani fotókat. Ezek a nyomtatók leginkább alkalmi és mobil megoldásnak tökéletesek, irodai és rendszeres otthoni használatra más megoldást javasolunk. Ennek oka, hogy üzemeltetési költségük magasabb az átlagnál, ráadásul csak kisebb formátumban tudnak nyomtatni.

A papír

A tökéletes minőségű fotóhoz elengedhetetlen egy jó minőségű és megfelelő papír. A fényes vagy matt fotópapíron a színek, a vonalak sokkal szebben kijönnek majd, mintha normál nyomtatópapírt használnánk, ráadásul a nyomat tartósabb is lesz. A hatást fokozhatjuk, ha a nyomtatónak megfelelően előkezelt papírt fotópapírt vásárolunk.

A méretek

Lényeges, hogy a nyomtatásra szánt fotók mérete és képaránya megfelelő legyen, illeszkedjen a papír méreteihez. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, akkor könnyen lehet, hogy a fotó egy része lemarad vagy pedig deformálódik. A figyelmetlenség következtében selejt keletkezhet, ami felesleges költségeket von maga után.

A kényelem

Az otthoni fotónyomtatás szempontjából a minőség mellett igen fontos tényező a kényelem. A Wifi-hez kapcsolódó nyomtatóknak köszönhetően nem kell ugyanabban a térben szerkeszteni a fotókat és nyomtatni, nem szükséges a kábelekkel vacakolni. Ha valaki a kanapén heverészve szeret dolgozni a fotókon, akkor egy gombnyomással könnyedén adhat ki nyomtatási parancsot az dolgozószobában lévő nyomtatónak.

Igazolványképtől a plakátig

A fényképek nyomtatása esetén lényeges lehet, hogy minél nagyobb méretskálán boldoguljon a nyomtató. Előfordulhat ugyanis, hogy a családi fényképalbumot kell feltölteni 10x15-ös képekkel, de az is hogy egy reklámplakátot kell kinyomni a vállalkozáshoz.

Általában A4 méretig nyomtatnak a nyomtatók, a nagyobb formátumúak akár A3-ra is képesek. Ha ennél nagyobb méretre van szükség, például A2-re, A1-re vagy A0-ra, akkor amit érdemes lehet beszerezni az egy LFP (Large Format Printer) nyomtatót, ami könnyedén megbirkózik a nagyobb méretekkel is.

A nagyformátumú nyomtatók esetén lényeges, hogy tervezési/térinformatikai vagy pedig grafikai/fotóelőállítási célra szeretnénk használni, ennek megfelelően érdemes válogatni a modellek közül.A nagyformátumú nyomtatók az áruk és üzemeltetési specifikumuk miatt, elsősorban irodákban, stúdiókban és egyes szakmákban, például az építészetben tehetnek jó szolgálatot.

A fénykép nyomtatás otthon a technológiai fejlődéssel egyre hatékonyabbá vált, ami találkozott a kereslettel: a digitális fotózás és az okostelefonok terjedésével ugyanis növekedett az igény az elérhető és minőségi fotónyomtatók iránt.

Nézd meg a Gazdaságos Nyomtató fotónyomtató kínálatát!