Az öntapadó címkék segítségével egy terméket egyedivé lehet varázsolni, nem mellesleg pedig a csomagoláson elhelyezett címkéken a legfontosabb összetevőket, tudnivalókat is fel lehet tüntetni. Az öntapadós címke nyomtatás ma már nem ördöngösség, nézzük, mit kell tudni róla!

Mi az öntapadós címke?

Az öntapadós címke lényegében egy matrica, aminek egyik fele a ragasztó kötőerejének köszönhetően a termék felületéhez tapad. Csak a fantázia szab határt annak, hogy hogyan néz ki az öntapadós címke, ugyanis bármilyen formára lehet vágni és a szivárvány minden színében ki lehet nyomtatni.

Léteznek nem vízálló címkék, amik a nedvességre nem reagálnak jól, ezek jellemzően papír alapúak. Bizonyos helyzetekben, például, ha például eleve a csomagolás sem vízálló, a címkének sem kell annak lennie, így az alacsonyabb költségekkel járó megoldás is választható. Vannak azonban műanyag alapú vízálló címkék is, melyek a speciális textúrának köszönhetően víz hatására sem adják meg magukat.

Matt, félfényes és fényes kivitelben kaphatók a papírok, illetve számos színben is elérhetők, a műanyag alapúak akár átlátszók is lehetnek. A ragasztó szerint is különbséget lehet tenni a címkék között: vannak normál, erős tapadásúak, léteznek olyan változatok, amiket le lehet szedni, de speciális igényeket is kielégíthetnek, ilyenek például a fagyálló, a biztonsági és a vegyszerálló öntapadó matricák.

Milyen helyzetekben lehet szükség öntapadós címkékre?

Az öntapadós címkék felhasználási köre meglehetősen széles. Szüksége lehet címkékre például a kistermelőknek, akik szeretnék igényes köntösbe öltöztetni termékeiket, de akár a boltvezetőknek, forgalmazóknak is, akik a törvényi előírásokat, az összetevőket szeretnék feltüntetni a csomagoláson és olyan adatokat, amelyek idővel változnak.

Öntapadós címke nyomtatás kis tételben, manufaktúráknak

Az öntapadós címke nyomtatás történhet címke nyomtató, illetve lézernyomtató és tintasugaras nyomtató segítségével is. A címke nyomtató egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszköz, ami jó szolgálatot tehet azok számára, akik nagy mennyiségű címkét szeretnének nagy hatékonysággal kinyomtatni.

A címkenyomtatásra alkalmas nyomtató lehet azonban egy általános irodai nyomtató, de akár egy otthoni nyomtató is. Ezek ugyan nem annyira professzionálisak, mint egy címke nyomtató, minőségben azonban megközelítik azt és pofon egyszerűvé varázsolják a címkenyomtatást a kisebb cégek, manufaktúrák számára.

Érdemes ügyelni arra, hogy a hagyományos tintasugaras nyomtatóval készített nyomatok vízbázisú festéket használnak, így a kevésbé vízállók, cserébe viszont jó minőségűek lesznek. A lézernyomtatók esetén a legnagyobb probléma, hogy a festék kijuttatásához jelentős mennyiségű hőre van szükség. Ez azért okoz gondot, mivel a címkepapír sajátossága, hogy a felső felület és a hordozóanyag között ragasztó van, aminek segítségével a címke fel tud tapadni. A hő hatására azonban ez a ragasztóréteg megolvadhat és az ívek szélén kifolyhat, ami károsíthatja a készüléket.

Az új generációs tintasugaras nyomtatók (az üzleti tintasugaras nyomtatók) felülkerekednek a fenti leírt nehézségeken. A festék ugyanis ezeknél a nyomtatóknál pigmentalapú, ami azt jelenti, hogy vízálló, kenődés mentes és nem fakul ki. Nem lesz hullámos tőle a papír. Az üzleti tintasugaras nyomtatók a PrecisionCore technológiát alkalmazzák, aminek lényege, hogy a festék kijuttatásához nincs szükség hőre. Ez azt jelenti, hogy a nyomtató bemelegedési idejével nem kell számolni és attól sem kell tartani, hogy a ragasztó megolvad.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a legmeggyőzőbb érv, hogy igen takarékosan üzemeltethetők ezek a készülékek. Mivel a nyomtatáshoz nem használnak hőt, jelentősen kevesebb áramot fogyasztanak, egy kellékanyagcserével több ezer oldalt ki lehet nyomtatni, arról nem is beszélve, hogy a nyomtatási költség rendkívül alacsony, fekete-fehér nyomatok esetén 2-5 Ft-os, színesek esetében pedig 8-16 Ft-os lapköltséggel lehet számolni.

Nyomtatás nyomda nélkül

Az öntapadós címke nyomtatás a megfelelő nyomtató használatával gyerekjáték. A folyamat nem igényel különösen mélyebb szakmai tapasztalatot, a titok nyitja a jó minőségű készülék és a célnak megfelelő papír használata.

A modern címkenyomtatóknak köszönhetően már bárki nyomtathat magas minőségű címkéket saját maga is, így a mennyiséget, a címkék tartalmát rugalmasan lehet igazítani az aktuális helyzethez, az igényekhez. Nem kell hatalmas összegeket szánni arra, hogy a nyomdában elkészítsék a szükséges nyomatokat, ezt mi magunk is megtehetjük, ráadásul a nyomda szabad kapacitását sem kell megvárni.

Kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy milyen nyomtató passzol leginkább a felhasználási szokásaidhoz? Kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre és ellátnak a választáshoz szükséges tanácsokkal.