külső tartályos nyomtató megjelenésekor a kialakításának köszönhetően megvalósította azt, amire minden nyomtatótulajdonos vágyott: a költségkímélő és környezettudatos nyomtatást. A tintasugaras nyomtatás e típusa az elmúlt években még ehhez képest is rengeteget fejlődött, új nevet kapott, ez lett az EcoTank, a tartályok belülre kerültek, a kellékanyagokat pedig nagyobb kiszerelésben lehet megvásárolni és cseppmentesen betölteni.

A külső tartályos nyomtató esetén a nyomtatást végző fejhez nem a patronból jut el a tinta, hanem a korábban kívülről is látható külső tartályokból. Ezeket a tartályokat időnként után kell tölteni, szerencsére azonban jóval ritkábban, mint amennyire a patroncserét kell elvégezni. A külső tartályos megoldás olyannyira népszerű lett, amikor megjelent, hogy sokan a hagyományos tintasugara nyomtatókba, utólag beépített tartályokat szereltettek, csak hogy élvezzék annak előnyeit.

Ahogy a technológia fejlődött, a külső tartályos nyomtató is változott, a tartályok a készüléken belülre kerültek, a korábban bravúros mutatványokat követelő utántöltés az új változatban cseppmentesen megoldható, ráadásul a nyomtató helyigénye is sokkal kisebb lett.

A külső tartályos nyomtatók továbbfejlesztett változatát ma EcoTanknak hívják.

Ezek az EPSON új generációs üzleti tintasugaras nyomtatóinak az otthon felhasználásra készült változatai.

Miért jó vásár egy EcoTank?

A nyomtatók piacán igen sokféle típusú, technológiájú nyomtatókat találni. Összegyűjtöttük, hogy miért érdemes a külső tartályos nyomtató újabb változatát, az EcoTankot választani!

Egyszerű az utántöltés

A külső tartályos nyomtatók esetén a tintatartályok a nyomtató oldalán helyezkedtek el, idővel azonban ezek a gépen belülre kerültek, és olyan tintahordozókat gyártottak hozzájuk, amelyekből cseppmentesen lehet betölteni a festéket. A korábban kényelmet és gyakran maszatos eljárás mostanra semmivel sem bonyolultabb vagy időigényesebb mint egy paron vagy toner csere.

A négy tartályt egyesével kell tölteni, amennyiben a tintasugaras nyomtató jelzi, hogy már nem elegendő a tinta. Ezek a kis tartályok nagyobb mennyiségű festék befogadására képesek, ami jóval meghaladja a hagyományos patronok űrtartalmát (15 ml). Ez azt is jelenti, hogy ritkábban ürülnek ki.

A kellékanyagok kiszerelése sokkal nagyobb az újgenerációs tintasugaras nyomtatók esetén, egyetlen tintapalackkészletből 66 hagyományos tintapatronnak megfelel tintamennyiség nyerhető ki.

Gazdaságosabb

A technológia gazdaságosság tekintetében maga mögé utasítja a patronos nyomtatókat. Az EPSON esetén például egy tartállyal több ezer oldalt is ki lehet nyomtatni, ami jóval meghaladja a hagyományos nyomtatók kapacitását. Az átlagos lapköltség tehát sokkal alacsonyabb, így a nyomtatási költségek 90%-a megspórolható.

Példának okáért, az Epson EcoTank L4260 színes tintasugaras multifunkciós nyomtatóhoz 3 évre elegendő tintát ad a Gazdaságos Nyomtató, ami azt jelenti, hogy ezzel a mennyiséggel 14 ezer fekete-fehér és 5200 színes oldalt lehet kinyomtatni. Mivel az újgenerációs tintasugaras nyomtatók a festék kijuttatásához nem használnak hőt, így nem tud a festék beszáradni sem, ami hatalmas előny a hagyományos tintasugaras nyomtatókhoz képest.

Környezetbarátabb

A tartályok integráltak, ennek ellenére az utántöltés cseppmentesen elvégezhető. A nyomtató hatékonyságának köszönhetően és annak, hogy kevés szemét marad az utántöltést követően, amit amúgy is ritkán kell elvégezni, jelentősen képes csökkenteni a környezeti terhelést. Az EPSON a környezetbarát nyomtatást maximálisan komolyan gondolja, így az üres tintatasakokat a kijelölt pontokon le lehet adni, a cég pedig gondoskodik azok újrahasznosításáról.

Kapacitás minden igényre

A külső tartályos tintasugaras nyomtatók mind az irodában, mind pedig egy háztartásban megállják a helyüket. Megbízhatóan üzemelnek akkor is, ha több száz oldalas üzleti dokumentumokat kell kinyomtatni, és akkor is, ha otthon van szükség néhány oldal nyomtatására.

Figyelni kell a jeleket

Általánosságban elmondható, hogy az irodai gépek visszajelzéseit, hibajelzéseit rendszeresen követni kell, a felmerülő problémákat pedig mielőbb érdemes orvosolni. Amennyiben a gép jelzi, hogy a festék szintje alacsony, akkor nem nyomtat tovább, megelőzve ezzel a meghibásodás lehetőségét. Előfordulhat, hogy a rendszerbe levegő kerül, ez könnyedén orvosolható a fejtisztítás során.

Gyári vagy utángyártott

A nyomtató ára attól is függhet, hogy a gyártócég a hasznot a kellékanyagba vagy pedig a készülék árába építi be nagyobb mértékben. Az EPSON azt a stratégiát követi, hogy az új generációs tintasugaras nyomtatóit ugyan nem a legalacsonyabb áron adja, összességében azonban a leggazdaságosabb megoldás, mivel a nyomtatás költsége a kellékanyagnak köszönhetően alacsony. Ebből adódik, hogy nincs szükség utángyártott, rossz minőségű tinta megvásárlására, mivel a gyári is elérhető, arról nem is beszélve, hogy a készülék élettartama is hosszabb lehet, ha gyári, nem pedig utángyártott festéket használunk.

Nézd meg, milyen külső tartályos tintasugaras nyomtatók közül válogathatsz a Gazdaságos Nyomtatónál!