A nyomtatókat számos szempont szerint lehet csoportosítani, a technológia típus szerint léteznek lézernyomtatók, tintasugaras nyomtatók, a felhasználás szerint beszélhetünk otthoni és irodai nyomtatókról, a márka szerinti csoportosítás pedig egy végeláthatatlan kategóriarendszer. Érdemes néhány szót ejteni a speciális nyomtató típusok kategóriájáról is. Nézzük, milyen nyomtató típusok tartoznak ide!

Speciális nyomtató típusok

Léteznek olyan speciális nyomtató típusok, amik egy-egy konkrét feladat, egy nyomtatási mód elvégzésére alkalmasak. Mind kialakításukban, mind felépítésükben, mind pedig teljesítményükben specializálódtak egyfajta nyomtatási módra. Tipikusan ilyenek például a címkenyomtatók, a blokknyomtatók, a fotónyomtatók és a hordozható nyomtatók.

Címkenyomtatók

A címkenyomtatókat igen sokféle helyzetekben lehet alkalmazni. Különösen ajánlott egy ilyen készülék beszerzése a kistermelőknek, boltvezetőknek, logisztikai cégeknek, illetve gyártó- és beszállító cégeknek.

Ha egy cég „házon belül” képes nyomtatni, akkor az áruk címkézése sokkal gyorsabban és hatékonyabban elvégezhető, arról nem is beszélve, hogy rugalmasan alakítható a változó igényekhez.

Különösen hasznos a címkenyomtató olyan cégeknél, ahol széles a termékportfólió és legalább ezer címkét kinyomtatnak havonta. A mai készülékek igen magas minőségben képesek előállítani a címkéket, egyedi formákat is képes nyomtatni, fényes és matt felülettel is boldogulnak. A nyomatok vízállók és kenődésmentesek, a nyomtatás során pedig változatos jelöléstechnikát használnak.

Blokknyomtatók

Minden vásárlás után az ember kap egy blokkot, amivel igazolni tudja, hogy az adott termékért fizetett, megvásárolta azt. Éppen ezért fontos, hogy a kapott blokk jó minőségű legyen, a nyomat ne tűnjön el róla, ne maszálódjon szét, akár hónapokkal később is olvasható legyen. Nem utolsó szempont az sem, hogy maga a nyomtatás gyorsan végbemenjen, így ne kell hosszú perceket tölteni a sorban a vásárlóknak, és sem elhanyagolható, hogy mennyibe kerül mindez a cég számára.

A modern blokknyomtatók hihetetlen gyorsaságra képesek, 350 mm/mp-es sebességet is el tudják érni, így rengeteg időt lehet megtakarítani. Kifejezetten megbízhatók ezek a készülékek, jellemzően 360 ezer órás üzemidőt és 15 millió soros mechanikai élettartamot kínálnak. Az automatikus papírtakarékos funkciónak köszönhetően csökkentik a margókat, a vonalkód magasságát, a soremelést is.

Fotónyomtatók

A fotónyomtatókat kifejezetten fotók nyomtatására fejlesztették ki. Gyönyörű kontúrokat és színeket varázsolnak a papírra, ez pedig bizonyos szakmákban elengedhetetlen. A fotónyomtatás során két legfontosabb szempontot kell szem előtt tartani: a minőséget és a gazdaságosságot. Ha ezek közül valamelyik sérül, akkor jó esély van rá, hogy a nyomtatóval nem leszünk teljes mértékig elégedettek.

Gondoljunk csak egy fotósra vagy egy grafikusra! Ezeknek a hivatásoknak az alapja a színek és a formák megjelenítése. Itt nincs kompromisszum, egyetlen pixelhiba sem engedhető meg, mert akkor oda a hatás.

A fotónyomtatók új generációja (ilyenek az Epson nyomtatók is) a tintaköltségek akár 90%-át képes megtakarítani. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy 10x15-ös fotó nyomtatási költsége hagyományos dye tinta estén 9 Ft, pigmenttinta esetén pedig 13 Ft. Mindez a nagy kapacitású tintatartályoknak köszönhető és annak, hogy a festéket nagy kiszerelésben vásárolható meg, így sokkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni.

Hordozható nyomtatók

A hordozható nyomtató egy különleges színfolt a nyomtatópiacon. Minél kisebbek és kompaktabbak, annál nagyobb sikert aratnak. Ahogy egyre népszerűbb az irodán kívüli munkavégzés, úgy lesz egyre nagyobb szükség a „mobil” készülékekre, így például a hordozható nyomtatókra is. Ezeket a gépeket bárhova könnyedén el lehet vinni, pillanatok alatt be lehet üzemelni, így semmi akadály nem gördülhet egy irodán kívüli szerződéskötés elé.

A hordozható nyomtatók alapfeltétele, hogy kompakt méretűek legyenek, az akkumulátoruk jól működjön, könnyen kapcsolódjanak más eszközökhöz és a WiFi-hez is. Mivel nem biztos, hogy minden nap szükség van egy ilyen nyomtatóra, így nem árt, ha a tinta nem szárad be, akkor sem, ha nem használják.

Multifunkciós készülékek

A speciális nyomtató típusok közé tartoznak bizonyos értelemben a multifunkciós nyomtatók is, amik nyomtatók, szkennerek és fénymásolók is egyben. Ezek általában igen praktikus gépek, amik jó szolgálatot tehetnek egy irodában, de akár otthon is.

Számos előnye lehet annak, ha valaki multifunkciós készüléket választ, például kisebb helyen is elfér, mintha mindegyik funkció külön lenne, ami azt is jelenti, hogy kevesebb az energiafogyasztás is. A működés után kevesebb hulladék keletkezik és a karban tartásra is lényegesen kevesebbet kell költeni.

A Gazdaságos Nyomtatónál hisszük, hogy a nyomtatás lehet környezetkímélő és költségkímélő is. Keress fel minket és megtaláljuk az igényekhez leginkább illeszkedő megoldást!