A nyomtató kellékanyag elengedhetetlen a nyomtató üzemeltetéséhez. Ezek jellemzően a festékek, tinták, fogyó eszközök, amelyek beszerzéséről időről időre gondoskodni kell. Az irodai nyomtatás és az otthoni nyomtatás költségeinek jelentős részét a nyomtató kellékanyag beszerzése teszi ki. Blogbejegyzésünkben a kellékanyagok témáját járjuk körül!

A kellékanyag ára

A nyomtatókba használt kellékanyagok ára leginkább attól függ, hogy milyen politikát folytat a gyártócég. Vannak olyan vállalatok, amik a hasznot a kellékanyagon szeretnék realizálni, vagyis a nyomtatót nagyon kedvező áron meg lehet vásárolni, a hozzá tartozó kellékanyag azonban kifejezetten drága. Tipikusan ilyen a hagyományos tintasugaras nyomtató, amit „eldobható nyomtató” néven is csúfolnak. Ezeket szinte fillérekért megvásárolhatjuk a boltban, a tintapatron cseréjekor azonban meglepetések érhetnek.

A másik stratégia, hogy a készülék ára magasabb, a hozzátartozó kellékanyag cseréje azonban nem olyan nagy összeg, a toner kapacitása elégséges lehet, így a nyomatköltség is elfogadható tud lenni. A lézernyomtató jellemzően ilyen konstrukció, ezekhez a toner, az utánpótlás kedvező költségekkel beszerezhető, de fontos tudni, hogy általában arányaiban csak kevés készülék tudja ezt. A nyomtató megvásárlására azonban nagyobb összeget kell szánni.

Létezik egy harmadik megközelítés is, amit az EPSON követ: a vállalat elérhető áron kínál professzionális nyomtatókat, irodai gépeket. A különlegesség, hogy a hozzájuk tartozó kellékanyagot nagy kiszerelésben lehet megvásárolni, így arányaiban az ára sokkal kedvezőbb tud lenni, hiszen nem kell a kis porciók csomagolási, szállítási stb költségeit külön-külön megfizetni. Így lehetséges az, hogy az EPSON készülékekkel több tízezer oldalt lehet kinyomtatni anélkül, hogy cserélni kellene a festékanyagot.

A kellékanyag utánpótlása a Fókusz Computernél kiemelt jelentőséggel bír. Tudjuk, hogy nagy figyelmet igényel annak követése, hogy melyik készülékben mikor kell gondoskodni a tintapatron cseréjéről, éppen ezért dolgoztuk ki felügyeleti rendszerünket, aminek keretében szolgáltatóként jelezzük, ha újabb kellékanyagra van szükség a készülék adatai alapján. Így még azelőtt megérkezhet az utánpótlás, hogy a munkatársak észrevennék, hogy kifogyóban van a festék.

Nyomtató kellékanyag típusok

A nyomtató kellékanyag sokféle lehet, attól függően, hogy milyen készülékhez használják.

A toner: lézernyomtató kellékanyag

A toner a lézernyomtató tartozéka, ami finom, maximum 40 mikronos festékporral van megtöltve. Míg korábban a por anyag a szénből készült, addig ma már speciális anyagokat használnak erre a célra. Lényeges, hogy a tonerpor „receptje” nem egységes, függ a gyártótól és attól is, hogy milyen készülékben használják majd. A kifogyóban lévő toner jele a foltos nyomtatás, ez azonban utalhat a dobegység hibájára is.

A tintapatron: tintasugaras nyomtató kellékanyag

A tintasugaras nyomtató cserélhető eleme a tintapatron, ez tartalmazza a nyomtatás során felhasznált festéket. A tintasugaras nyomtatás során a patron segítségével apró pontok kerülnek a papírra rendkívüli precizitással, így alakul ki a nyomat.

A tintasugaras nyomtatók esetén néhány speciális típusról kell szót ejteni. Az egyik a szilárd tintás nyomtató, mely működésének alapját a viaszszerű tintapálcikák adják, amik a hő hatására olvadnak meg és tapadnak meg a papíron.

A másik típus a szublimációs nyomtató, amiben filmtekercsek vannak, piros, sárga, szürke és kék színűek, amelyekben szilárd festék található. A festéket a papírra permetezi, a nyomtatófej felhevülésének hatására.

A festékszublimációs és a szilárd tintás nyomtató elegye a meleg viaszos nyomtató. Része egy szalag, ami a nyomtatófej előtt halad el, a fej hő hatására megolvasztja a viaszt, ami a papírra ragad.

Léteznek úgynevezett meleg autokróm nyomtatók is, melyek esetében a festék a papírban található. A három színsáv a megfelelő hő hatására mutatja meg magát.

A festékszalag: mátrix és thermal transzfer címkenyomtatóhoz

A mátrix és a címkenyomtatók kelléke a festékszalag, ami valójában egy festékkel átitatott szalag. Több előnye is van ennek a nyomtatótípusnak, például az, hogy meglehetősen kedvező árú, illetve az is, hogy a nyomat színét szalagcserével könnyedén meg lehet változtatni. A nagyon tartós, a műanyag alapanyag kültéren is használható, ami ellenáll az extrém igénybevételnek és a nedvességnek is.

A papírok

Nyomtató kellékanyag a papír is, amit különféle irodai készülékekben lehet alkalmazni, például nyomtatóban, fénymásolóban. Ezeknek megannyi típusa létezik, különböző méretű, vastagságú, színű, anyagú papírok léteznek, így a felhasználók a céljaiknak megfelelő választhatják ki a legmegfelelőbb papírokat.

Egyéb kellékanyagok

A kellékanyagok meglehetősen sokfélék lehetnek. Szinte minden irodai berendezésnek vannak cserélendő, kifogyó elemei. Ilyen például a címkenyomtatáshoz használt címke, a karbantartói doboz címkenyomtatóhoz, a tisztítókazetta, a dobegység és még folytathatnánk a sort.

A Fókusz Computer minőségi Epson és Brother készülékeket és kellékanyagokat kínál. Ismerd meg cégünket és válogass kedvedre a kínált termékek közül!