A nyomtatóválasztás a hatalmas kínálatnak és sokszínűségnek köszönhetően ma már komoly kihívást jelent. A nyomtató fajták széles választéka érhető el, amelyek más-más célra felelnek meg leginkább és más-más helyzetben bizonyulnak a legjobb választásnak. Milyen nyomtató fajták léteznek? Nézzük a csoportosítási lehetőségeket!

Nyomtató fajták technológia szerint

A technológia alapvetően meghatározza, hogy egy nyomtató milyen kvalitásokkal bír, hogyan készül el a nyomat. E szerint két fő kategória létezik: vannak a tintasugaras nyomtatók és a lézernyomtatók.

Tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtató klasszikus modelljei jellemzően kedvező áron beszerezhetők, a fenntartásuk, a kellékanyagok beszerzése azonban jelentős költségeket jelent. Egyes típusaikat „eldobható nyomtatóknak” is szokták gúnyosan nevezni, mivel egyszerűen nem éri meg tintapatront cserélni.

A tintasugaras nyomtatók esetében a festék a fúvófejek mozgásával kerül a papírra, méghozzá a hő közreműködésével. A technológiának köszönhetően az ilyen nyomtatókkal készült nyomatok kifejezetten jó minőségűek, mind a fekete-fehérek, mind pedig a színesek.

A kiváló minőség annak is köszönhető, hogy a tintasugaras nyomtatás esetén a kép apró pontokból áll össze, ami azért jó, mert így jól nagyítható a kép, nem lesz pixeles a végeredmény.

A tintasugaras nyomtatóknak létezik egy új generációja is, ezek az üzleti tintasugaras és/vagy külsőtartályos nyomtatók. Az EPSON által kifejlesztett technológia alapjaiban írja felül az eddigi tapasztalatainkat a tintasugaras nyomtatókról. Kiküszöbölik annak hátrányait és magasan felülmúlják a produkált teljesítményt. A PrecisionCore megoldásnak köszönhetően nincs szükség hőre a festék kijuttatásához, ezzel jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani. Az új generációs nyomtatók roppant költséghatékonyan üzemeltethetők, mivel a hozzájuk tartozó kellékanyagokat nagy kiszerelésben lehet megvásárolni, így a nyomtatási költségek igen alacsonyak. A lézernyomtatás alapvetően költségkímélőbb, mint a tintasugaras nyomtatás, az új generációs gépek azonban még ezt is képesek felülmúlni: a fekete-fehér esetén 2-5 Ft, a színes esetében pedig 8-16 Ft-os árat lehet elérni.

Lézernyomtató

A lézernyomtatók „az olcsón üzemeltethető nyomtatók”, amik e tekintetben sokáig egyeduralmat élveztek a piacon, egészen addig, amíg az új generációs tintasugaras nyomtatók meg nem jelentek. A készülékek ugyan drágábbak, a működésükhöz szükséges festék megvásárlása azonban sokkal olcsóbb, mint például egy tintapatron.

A lézernyomtatók hő segítségével olvasztják rá a papírra a tonerport, ezt nagyon gyorsan képesek véghezvinni, így nagy mennyiségű dokumentum kinyomtatására is alkalmasak.

Megbízható gépek, ennek azonban az az ára, hogy igen összetettek, számos olyan alkatrésszel, ami idővel cserére szorul majd, gyakoribb karbantartás és szervizelés szükséges a zavartalan üzemeléshez.

Nyomtató fajták színek szerint

A nyomtatók színesben és fekete-fehérben tudnak nyomtatni. A fekete-fehér nyomatok készítésére leginkább a lézernyomtatót szokták javasolni, köszönhetően annak, hogy az üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb. A színes oldalak, képek kinyomtatására a tintasugaras nyomtatók a legalkalmasabbak, ezek kifejezetten szép színeket tudnak a papírra varázsolni.

Az új generációs üzleti tintasugaras vagy külső tintatartályos nyomtatók mind a színes, mind pedig a fekete-fehér nyomtatásban derekasan helytállnak, mindkét esetben alacsony nyomtatási költség érhető el ezekkel a készülékekkel.

Nyomtató fajták alkalmazás szerint

Az alkalmazás alapján két fő nyomtató típus különböztethető meg: vannak az irodai nyomtatók és az otthoni nyomtatók. Értelemszerűen, egy irodába egészen más teljesítményű készülékre van szükség, mint otthon. Előbbi esetben akár többen is használhatják a gépet, meglehet, hogy több funkcióra is szükség van, míg utóbbi esetben valószínűleg egy kisebb kapacitású nyomtató is elég.

Léteznek olyan nyomtatók is, amik valamilyen speciális helyzetet oldanak meg, valamire specializálódtak. A fotónyomtatók a fényképek kinyomtatására alkalmasak, ezeket kifejezetten magas minőségben tudják előállítani. A speciális csoportba sorolandók a blokknyomtatók, amik a kereskedők, kiskereskedők számára nyújtanak segítséget és a címkenyomtatók, amik manufaktúráknak és gyártóknak lehetnek igen hasznosak. Ezeknek a nyomtatóknak előnye, hogy felépítésükben és teljesítményükben egy-egy specializált probléma megoldására fókuszálnak, arra kínálnak megoldást.

A nyomtató fajták széles választéka zavarbaejtő lehet azok számára, akik kevésbé jártasak ezen a területen. Érdemes végiggondolni, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a készülék, mire fogják pontosan használni, milyen funkciókat kell betöltenie, mekkora a keret a vásárlásra. Ezek alapján már be lehet határolni, hogy melyik készülék típus lehet a jobb választás.A Gazdaságos Nyomtatónál kollégáink segítenek abban, hogy a megfelelő készülékek a megfelelő helyre kerüljenek. Töltsd ki a nyomtatási szokásokat felmérő kérdőívünket és ez alapján segítünk a választásban!