Milyen tintasugaras nyomtatót vegyek? – Korábban erre a kérdésre nehéz volt válaszolni, hiszen dönteni kellett, hogy az ember egy összegben szeretne többet kifizetni a vásárlásnál és a kellékanyagot aránylag kedvezően beszerezni vagy pedig fordítva. Az üzleti tintasugaras nyomtató, vagy új generációs tintasugaras nyomtató megjelenésen azonban ezt a dilemmát felülírta. Mit kell tudni ezekről a típusokról? Ennek jártunk utána!

Milyen tintasugaras nyomtatók léteznek?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen helyzetben melyik tintasugaras nyomtatót célszerű megvásárolni, bemutatjuk, hogy melyek a leggyakoribb tintasugaras nyomtató típusok a működési elv alapján.

A tintasugaras nyomtatókról általánosságban elmondható, hogy a festéket egy tartályból vagy patronból felszívják, majd azt fúvófejek segítségével juttatják ki a papírra apró cseppek formájában. A kép ezekből a cseppekből áll összes, ennek köszönhető, hogy a minőség romlása nélkül lehet nagyítani a tintasugaras nyomtatás során.

Az alapján, hogy a tinta pontosan hogyan kerül a papírra beszélhetünk termál, piezoelektromos és viaszos nyomtatásról.

A termál vagy más néven hőbuborékos nyomtatás során a tinta hő segítségével jut a papírra, méghozzá úgy, hogy a magas hőfok hatására a nyomásnak köszönhetően a festék kilövell és nyomot hagy a lapon.

Piezoelektromos nyomtatók nem használnak hőt a tinta kifecskendezéséhez, helyette elektromos áram által rezegtetett membrános rendszert használnak, amely a rezegtetés alapján alakítja ki a cseppméretet. Az ilyen készülékeknek fontos része egy intelligens vezérlő is, ami azért felel, hogy a cseppek a megfelelő méretben és a megfelelő helyre kerüljenek. Így lesz a nyomat tökéletes.

A viaszos nyomtatás esetén is a hő nagy szerephez jut, akárcsak a hőbuborékos nyomtatók esetében, ez az ugyanis, ami megolvasztja a viasz állagára hasonlító tintát. Ennél a nyomtatási technikánál, akárcsak a lézernyomtatásnál, a kép előbb egy hengerre kerül és aztán a papírra.

Hagyományos és üzleti tintasugaras nyomtatók

Az új generációs tintasugaras nyomtatók alapvetően változtatták meg a tintasugaras nyomtatókról kialakult képet. Míg korábban a tintasugarasok azt a kategóriát képviselték, amit olcsón meg lehet venni, aztán egyszer kifogy a patron és többet nem töltik újra, mert az drágább lenne, mint maga a készülék, az EPSON jóvoltából már a költséghatékonyság jellemzi őket leginkább.

Az üzleti tintasugaras nyomtatók, vagy más néven „új generációsok” sokkal hatékonyabban képesek üzemelni, mint a hagyományos tintasugarasok és a teljesítmény tekintetében is kenterbe verik a legtöbb klasszikus modellt.

Ezek a készülékek sok szempontból a lézernyomtatókra hasonlítanak, legalábbis ami a gyorsaságot és a gazdaságosságot illeti, magukon hordozzák azonban a tintasugaras nyomtatók pozitív jellemzőit is, így például nagyon jó minőségben képesek elkészíteni a nyomatokat fekete-fehérben és színesben egyaránt.

Az új generációs gépek a PrecisionCore technológiára épülnek, ez egy hő nélküli nyomtatási megoldás, ami egy membrán rezgetésével juttatja ki a tintát a papírra. Mivel nem használ hőt, ezért roppant kevés energiát fogyaszt és sokkal környezetkímélőbb is. A tinta egyébként ezeknél a nyomtatóknál műgyanta alapú pigment festék, ami ezért előnyös, mert így nem üt át a nyomat, nem kell várni a száradásra és nem lesz hullámos a papír. Vízálló, kenődés mentes és nem fakul ki.

A nyomtató kiválasztásakor a tulajdonságok közül az egyik legfontosabb a nyomtatási költség. Ez leginkább attól függ, hogy a kellékanyagot milyen áron lehet beszerezni a készülékhez. A lézernyomtatók a hagyományos tintasugaras nyomtatókhoz képest jóval kedvezőbb áron nyomtatnak, fekete-fehér nyomat esetén egy lap kinyomtatása átlagosan 5-15 Ft-ba kerül, a színesé pedig 30-60 Ft-ba. Köszönhetően annak, hogy egy üzleti tintasugaras nyomtató esetén a kellékanyagot gazdaságos kiszereplésben lehet megvenni, a nyomtatás költsége fekete-fehér oldalnál 2-4 Ft, színesnél pedig 8-16 Ft. Ez jelentős különbség még a lézernyomtatóhoz képest is.

Milyen tintasugaras nyomtatót vegyek?

A kérdést több síkon is el lehet dönteni. Ha a cél, hogy minél kedvezőbb árú nyomatokkal dolgozhassunk, szeretnénk a nyomtatót sokáig használni fontos, hogy minél kevesebb probléma legyen vele és a karbantartással se kelljen bajlódni, akkor érdemes az üzleti vagy külső tintatartályos tintasugaras nyomtatóhoz nyúlni. Otthonra és irodába is kiváló választás, természetesen a két esetben más-más szempontok alapján kell a megfelelő modellt kiválasztani.Kíváncsi vagy, milyen üzleti tintasugaras nyomtatók érhetők el a Gazdaságos Nyomtatónál? Ismerd meg a kínálatunkat!