Az irodai nyomtatás egy cég életében alapfolyamat. A megfelelően kiválasztott készülék jelentősen megkönnyítheti az iroda működését, a folyamatok gördülékenyebbé válhatnak, a technikai jellegű kényszerleállások száma kevesebb lehet. Milyen nyomtatót vegyek az irodába? A kérdést egyszerűen meg lehet válaszolni, ha az ember végig gondolja a blogposztunkban felsorolt szempontokat.

Bármilyen területről is legyen szó, az irodai munka szerves része az irodai nyomtatás. Ennek oka lehet az adminisztrálás, az iktatás, de az is lehet, hogy egy szerződést és az illetékes feleknek alá kell írni, vagy egyszerűen csak a megértést segíti, ha az ember kézbe veszi a dokumentumot és úgy olvassa, értelmezi.

Nehéz eldönteni azonban, hogy hogyan válasszunk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani!

Milyen nyomtatót vegyek az irodába?

Ha feltesszük ezt a kérdést egy szakembernek, akkor a választ egy egyszerű „hát, az attól függ” lesz, amit a különféle szempontok felsorolása követ. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen irodába kerül a készülék, kik és hogyan, mire használják majd.

Nézzük a fontos paraméterek listáját!

A használat

Az első és legfontosabb, mondhatni alapvető kérdés, hogy mennyire komoly tudású képre van szükség. És itt nem is feltétlenül a funkciókra kell gondolni, arról a későbbiekben lesz szó, hanem arra, hogy mennyire kell bírnia a strapát. Hányan és milyen gyakran fognak rajta nyomtatni? Mit nyomtatnak? Fekete-fehér dokumentumokat vagy színes képeket, esetleg tervrajzokat, grafikai anyagokat vagy fotókat? Ha csak előbbi, akkor lehet, hogy elegendő egy fekete-fehér nyomtató, de ha halvány esély is van arra, hogy egy-egy színes dokumentum is sorra kerül, akkor már érdemes elgondolkodni más lehetőségeken.

A legcélszerűbb, ha a használati szokásokból indulunk ki, hiszen végső soron az a legfontosabb, hogy a készülék betöltse a hozzá fűzött reményeket, jól működjön, ne legyen vele különösebb probléma. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a megfelelő tudású gépre esik a választás. Ha alálövünk, akkor hamar elvérzik majd a munka csatájába, ha pedig fölé, akkor felesleges költségekbe verjük magunkat, arról nem is beszélve, hogy indokolatlanul választunk egy bonyolultabb készüléket, ami adott esetben megnehezítheti a használatot is.

A technológia

A használat valamelyest azt is meghatározza, hogy milyen technológián alapuló nyomtatót érdemes választani. A lézernyomtató és tintasugaras nyomtató között a különbség, hogy a tinta vagy festék hogyan jut ki a papírra. Előbbi alapvetően fekete-fehérben teljesít jól, így ha színes nyomtatásra is szükség van, akkor egyértelműen a tintasugaras a jó választás.

A tintasugarasból sem mindegy azonban, hogy melyik típus. Az új generációs, úgynevezett üzleti tintasugaras vagy külső tintatartályos nyomtatók a kategóriában hatékonyság szempontjából a legjobb választásnak bizonyulnak. Gyorsak, precízek, energiatakarékosak, környezetbarátak és a nyomtatási költségeket meg tudják tizedelni.

A költségek

Ha már nyomtatási költségek, érdemes szót ejteni az árakról is, amellett ugyanis, hogy egy irodában a nyomtatónak megbízhatónak kell lennie, legalább ennyire fontos az is, hogy gazdaságos üzemű legyen.

A nyomtatók esetén igaz az az egyenlet, hogy a gyártók vagy a készülék árába építik be a hasznot és olcsón adják a kellékanyagot, vagy pedig fordítva. Utóbbi jellemezi a hagyományos tintasugaras nyomtatókat, amiket fillérekért megvehetünk, aztán sosem cserélünk benne patront, mert az többe kerül, mint maga a nyomtató.

Az üzleti tintasugaras vagy külső tintatartályos nyomtatók esetén azonban ez nem igaz. A készülékben ugyanis nagyméretű tartályok vagy tasakok vannak, amikhez nagy kiszerelésben lehet megvásárolni a kellékanyagot, így sokkal költségkímélőbb az utántöltés. Több ezer oldalt lehet kinyomtatni ezekkel a gépekkel úgy, hogy nem is kell a kellékanyag-utánpótlásra még csak gondolni sem. Az nyomtatási költség ennek megfelelően természetesen alacsonyabb, méghozzá nem is kevéssel, fele annyiba vagy még kevesebbe kerül egyetlen oldal kinyomtatása ezzel a technológiával, mint például a lézernyomtatóval.

Ha tehát a költséghatékony üzemelés és a jó minőségű színes nyomtatás egyaránt kiemelten fontos szempont, akkor az üzleti tintasugaras vagy külső tartályos nyomtató az ideális választás.

Extrák és multifunkció

A modern gépek megannyi extrával teszik kényelmessé és egyszerűvé a munkát. Ilyen például a hálózathoz, wi-fihez kapcsolódás, a távoli nyomtatás, a hatékonyságot növelő különféle adagolótálcák. Meg kell nézni, hogy mi az, amiről nem szeretnénk lemondani és ezeket is felvenni a kritériumok listájára.

Az is lényeges, hogy kizárólag nyomtatásra használnánk a készüléket vagy tudjon fénymásolni, szkennelni is. Bizonyos esetekben megéri egy multifunkciós készülék, hiszen minek álljanak az irodában a szkennerek, fénymásolók és foglalják a helyet, amikor egyetlen eszközben is elérhetőek ezek a funkciók.

A Gazdaságos Nyomtatónál azt a célt tűztük ki, hogy mindenki az igényeihez leginkább igazodó, leggazdaságosabb nyomtató kerüljön. Ezért állítottuk össze kérdőívünket, amelyben vevőink nyomtatási szokásait mérjük fel. A válaszok alapján kollégáink javaslatokat tudnak tenni, hogy mely modellek bizonyulnának a legjobb választásnak.Keresd fel oldalunkat, ott megtalálod ezt az igényfelmérő kérdőívet!