A klasszikus felállás szerint a tintasugaras nyomtató a költséges üzemeltetésű, de élményt adó, színesben remekül szuperáló készülék, amit nem mellesleg már rendkívül alacsony áron meg lehet vásárolni, a lézernyomtató pedig ezzel szemben az irodai „csinovnyik”, ami nem szól, nem panaszkodik, csak alacsony költségen teszi a dolgát. A lézer vagy tintasugaras nyomtató közötti választani tehát nem is volt olyan egyszerű feladat, hiszen dönteni kellett, hogy mely szempontokat részesítjük előnyben. A két típus közötti különbség méregetése az új generációs (külső tintatartályos) nyomtató megjelenésével értelmetlenné vált, hiszen született egy olyan tintasugaras nyomtató, ami egyértelműen veszélyezteti a lézernyomtató kivívott pozícióját. Nézzük a részleteket!

Lézer vagy tintasugaras nyomtató

A két készüléktípus között a legnagyobb különbség a technológiában rejlik. A lézernyomtató esetén a festékpor a tonerben található, amit aztán a nyomtató hő segítségével ráolvaszt a papírra. Egy időben képes ezzel a megoldással az egész oldalt kinyomtatni, így meglehetősen hatékony tud lenni.  

A tintasugaras nyomtatók esetén két technológiáról kell említést tennünk, a hagyományos patronosról és az új generációs tintatartályosról. A klasszikus patronos tintasugaras nyomtató esetén a festék kis cseppek formájában kerül fel a papírra. Mivel apró pöttyök kerülnek a felületre, ennek köszönhetően tud a gép kiváló minőségben nyomtatni, a kis cseppek ugyanis nagyon picik, így nagy felbontásban is szépen mutatnak. A hagyományos patronos, hőbuborék-hőt kezd el növelni a patronon belül így generál nyomásbuborékot, ami pont akkora cseppméretet alakít ki, amekkora a nyomtatáshoz kell, a fúvóka meg irányítja, hogy hova essen a festékcsepp.

A piezokristályos nyomtatási technológia az új generációs tintasugaras nyomtató jellemzője. Ebben az esetben a piezoelektormosság játssza a fő szerepet, a festék pedig a membránok mozgásával, rezgésével jut a lapra.

A következőkben megvizsgáljuk, hogy az egyes szempontok alapján a lézer és tintasugaras nyomató típusoknak milyen előnyei és hátrányai vannak!

Az ár

A hagyományos patronos tintasugaras nyomtatókat általában igen alacsony áron meg lehet vásárolni, a hozzájuk tartozó kellékanyag azonban meglehetősen drága. Éppen ezért, aki sokat nyomtat, korábban egyértelműen a lézernyomtató mellett tette le a voksát. Ma már azonban, az új generációs tartályos nyomtatók ugyan a vásárlás tekintetében valamivel drágábbak, mint a hagyományosak, az üzemeltetésük még a lézernyomtató lapköltségénél is kedvezőbb. Átlagosan az újfajta készülékekkel a nyomtatás ára fekete nyomat esetén 2-4 Ft/lap, a színes pedig 8-16 Ft lap, ami kevesebb, mint a lézernyomtató esetén, Ott ugyanis a fekete nyomatok átlagosan 15-20 Ft-ba kerülnek laponként, a színesek pedig 30-60 Ft-ba.

A nyomtatás sebessége

A hagyományos patronos nyomtató esetén igaz volt, hogy lassabb, mint egy lézernyomtató. Habár utóbbinak be kell melegedni nyomtatás előtt, a technológiából adódóan még így is gyorsabban lehet vele nyomtatni, mint egy tintasugarassal. Az új generációs tintasugaras nyomtató azonban elképesztő gyorsaságra képes, vannak olyan modellek, például az EPSON Enterprise WF-C20590, amivel 100 lapot ki lehet nyomni egyetlen perc alatt. Ez azt jelenti, hogy a közel 1500 oldalas Háború és Békét egy 15 perces kávészünet alatt könnyedén ki lehet nyomtatni.

A nyomtatás gyorsasága a használat során igen fontos. Ha csupán néhány oldalt kell kinyomtatni, akkor ennek jelentőségét nem igazán érezzük, ha azonban többszáz, többezer oldalt, akkor igenis sokat nyom a latba.

A nyomtatás minősége

A technológia az, ami a nyomtatás minőségét meghatározza. Ahogy írtuk, a tintasugaras nyomtatás során apró cseppek kerülnek a papírra, így a nyomatok sokkal szebbek, élénkebb színűek lesznek, nem mellesleg pedig nagy felbontásban sem pixelesek, homályosak.

A nyomtatási eredmény kérdésében a lézernyomtató azzal tud pontot szerezni, hogy a nyomatok „szárazon” jöttek ki a nyomtatóból, nem kell várni arra, hogy a festék már ne maszatolódjon, mint a hagyományos patronos vagy külső tintatartályos készülékeknél. Az új generációs tintasugaras nyomtatók esetén azonban már ez sem probléma bizonyos modellek esetén, a tinta ugyanis pigment alapú, így nem kenődik el.

A multifunkcionalitás

Lézer vagy tintasugaras, ebben az esetben lényegtelen, hogy melyik technológiát választjuk, ha a multifunkcionalitás a kérdés. Az elvárások döntik el, mint például ADF adagoló (automatikus lapadagolás), duplex szkennelés, sebesség…stb. Az egyik legjobb választás, ami mindezt tudja, az az EPSON WorkForce Enterprise WF-C20600 D4TW.

Az áramfogyasztás

Korábban már volt szó arról, hogy az új generációs tintatartályos nyomtatók egyáltalán nem használnak hőt a nyomtatás során. Ez magával vonja, hogy lényegesen alacsonyabb az energiafelhasználásuk. Környezettudatosak, így az üzemelésükhöz 95%-kal kevesebb áramra van szükség.Ezzel szemben a lézernyomtató működéséhez lényegesen több energia kell, még a hagyományos patronos nyomtatókhoz viszonyítva is.

A környezettudatosság

Ha már energiafogyasztás, akkor ejtsünk pár szót arról is, hogy melyik készüléktípus a leginkább környezetbarát. A válasz egyértelmű! A lézernyomtatók esetén a festék tonerekben található. Ha ezek a tonerek kifogynak, akkor hulladék képződik, ráadásul veszélyes hulladék, aminek elhelyezése külön problémát okoz.

Ezzel szemben az új generációs tartályos nyomtatókban tartályok vannak, amiket egyszerű palackokból lehet cseppmentesen utántölteni. Ezek a palackok, ha kiürültek a kommunális hulladékba dobhatók és szelektíven gyűjthetők. Az ESPON a környezettudatos működést meglehetősen komolyan veszi, és hitvallásként képviseli, ennek szellemében a kiürült festékes palackokat a kijelölt helyeken le lehet adni és a cég gondoskodik arról, hogy biztosan a jó helyre, a jó szemetesbe kerüljenek.

Lényeges kiemelni, hogy az EPSON esetén a vásárló a készüléket igen nagy mennyiségű kellékanyaggal kapja meg. Egy töltéssel több ezer oldalt lehet nyomtatni, így könnyen előfordulhat, hogy a használat során nem is lesz szükség hosszú évekig az utántöltésre.

A megbízhatóság

Alapvetően elmondható, mind a lézernyomtatók, mind pedig az új típusú tintasugaras nyomtatók megbízhatóak. Egy bizonyos szint és ár fölött már egy cég sem engedheti meg magának, hogy bizonytalan üzemű, folyton meghibásodó gépet dobjon a piacra. Tény azonban, hogy az újfajta micro piezo fejegységes tintasugaras nyomtatók felépítése roppant egyszerű, ennek köszönhetően kevesebb olyan elemet és alkatrészt tartalmaznak, ami elromolhat, cserére szorulhat.

Lézer vagy tintasugaras nyomtató? A kérdés egyszerű és az új generáció tintasugaras nyomtatók megjelenése óta a válaszon sem kell sokat gondolkodni. A legfőbb kérdés, hogy ha már új generációs tintasugaras, akkor melyik modell képes leginkább kiszolgálni a felmerülő igényeket.Nézz körül a Gazdaságos Nyomtató weboldalán, tekintsd meg kínálatunkat és töltsd ki kérdőívünket, amelynek segítségével a nyomtatási szokásaid alapján ajánljuk a legmegfelelőbb készüléket!