Akármilyen körültekintéssel is járunk el, a nyomtatók bizony olykor meghibásodhatnak. Egy kéretlen hibaüzenet, egy nem várt leállás megakasztja a munkafolyamatot, és persze nem kell mondani, hogy mindez általában a legrosszabbkor történik. A megfelelő karbantartással a hibák száma, gyakorisága csökkenthető, 100%-osan azonban nem lehet kizárni, lévén, hogy a nyomtató egy elektronikus eszköz, ami megannyi alkatrész összjátékaként teszi a dolgát. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mik a leggyakoribb nyomtató problémák és mit lehet velük kezdeni!

A nyomtatás alapvetően egy rutin tevékenység az irodában, csupán pár kattintás és már kész is a nyomat, sőt, a mai gépek már a bonyolultabb nyomtatási parancsokkal is könnyedén megbirkóznak. Valójában a nyomtatónak nem tulajdonítanak túl nagy figyelmet a kollégák, mindenki természetesnek veszi, hogy a „megbízható munkatárs” minden körülmények között teszi a dolgát. Csak akkor kap nagyobb figyelmet és kerül a középpontba, ha valami meghibásodik, nem nyomtat megfelelően vagy egyáltalán nem is nyomtat semmit.

Vegyük sorra, melyek a leggyakoribb nyomtató problémák!

Nyomtató problémák: a rossz minőségű nyomattól a szoftverhibáig

Rossz minőségben nyomtat? Hibaüzenetek garmadája? Nézzük, mi állhat a nyomtatási problémák mögött és miként lehet úrrá lenni rajtuk!

Rossz minőségű nyomat

Előfordulhat, hogy a minőség a probléma, a nyomaton a kinyomtatni kívánt oldal egy része hiányzik, vagy más színeket látunk viszont a papíron, mint a monitoron. Ennek a hátterében általában a nyomtatófej meghibásodása áll, amit a legkönnyebben egy tisztítóprogram futtatásával lehet megoldani. A korábbi tintasugaras nyomtatóknál problémát okozhatott a fej eldugulása az EPSON új generációs üzleti nyomtatóinál azonban ez már nem lehet a hiba forrása a Precision Core hő nélküli technológiának köszönhetően.

A hibaüzenetek

A chipek vagy a szoftver hibáját jelezheti, ha a gép hibaüzenetet küld vissza. Érdemes utána nézni, hogy mit is jelent a hibaüzenet és ennek megfelelően orvosolni a problémát. Ehhez a használati utasításban kapunk instrukciókat. Mielőbb túlságosan belemélyednénk a házi szervízelés rejtelmeibe érdemes ellenőrizni, nehogy egy üres tintapatron okozza a hibát, és azt is, hogy csatlakoztatva van-e a számítógép a nyomtatóhoz, minden kábel a helyén van-e. Előfordulhat, hogy a kikapcsolás és bekapcsolás elegendő, de azért ne legyenek illúzióink, ha nem csak „pillanatnyi elmezavar”, akkor ez nem oldja meg a problémát.

A papíradagoló hibái

A papíradagoló feladata, hogy egyik lapot a másik után továbbítsa nyomtatásra. Előfordulhat azonban, hogy a papír nem adagolódik, aminek oka az adagoló elkoszolódása és valamilyen sérülés is lehet. Előbbi esetben csupán meg kell tisztítani az alkatrészeket, utóbbi esetben viszont komolyabb beavatkozásra lehet szükség, pláne, ha valami fennakadt a görgőkön vagy a fogaskerekeken. A szoftver hibáját jelzi, ha a nyomtató egyszerre több lapot is beszív, de az is előfordulhat, hogy az elválasztó párna megkopott és ez okozza a zavart.

Szerviz nyomtató bérlés esetén

A nyomtatóbérlés hatalmas előnye, hogy a nyomtató szervizelésével nem a bérlőnek kell foglalkozni. A bérlés ugyanis nem csupán abból áll, hogy a Gazdaságos Nyomtató leszállítja a készüléket, hanem egy teljeskörű szolgáltatás, ami kiterjed a kellékanyagok beszerzésére, a garanciális ügyintézésre, a karbantartásra és a javításra is.

Ha probléma jelentkezik, akkor nincs más tennivaló, mint jelezni ezt az ügyfélszolgálaton és kollégáink elhárítják a hibát. Ha ehhez több időre van szükség, akkor cserekészüléket biztosítunk!

Mit tegyünk nyomtató problémák esetén?

Ha a Gazdaságos Nyomtatónál vásárolt készülék esetén hibát észlel, akkor első lépésként ellenőrizze le, hogy a készülék garanciális-e. Ezt az Epson nyomtatók esetében könnyedén meg lehet tenni az alábbi oldalon.

Ha használati utasítás és a leírások alapján nem sikerült megoldani a problémát, akkor érdemes szakszervizhez fordulni. Nagyon sok esetben egyébként nem a nyomtató hibásodik meg, csak szoftveres, esetleg hálózati probléma adódott.. A WorkForce Pro nyomtatók meghibásodásakor a Rikvest Kft és a az R. A. Trade Kft nyújt segítséget. Ők a hivatalos Epson márkaszerviz. Validációval és eredeti alkatrészekkel, garancia vállalással dolgoznak. Bátran fordulhatunk hozzájuk.

Kíváncsi vagy, melyik nyomtató illik leginkább az irodába a nyomtatási szokások alapján? Töltsd ki a nyomtatási szokásokat felmérő kérdőívünket és a válaszok alapján kollégáink segítenek abban, hogy a legjobb nyomtató mellett dönts!