Ha Önnek nincs is nyomtatója, akkor is egy rakás papírt használ, hát még, ha van! 2013-ban Kínában 110 millió, az USA-ban 80.000, Japánban 30.000 tonna papírt használtak és higgye el: ez nem csökkent le 2015-re! 

A legtöbb papírhulladék az irodában keletkezik, ezért az Epson kifejlesztette az irodai-papír-újrahasznosító gépet, amelyet PaperLab-nak neveztek el. A gép segítségével a hulladék papírt házilag, az irodán belül újra lehet majd hasznosítani, így kevesebb szemetet termel majd akár az Ön irodája is!

Persze hasonló kezdeményezések léteznek már, de azok a gépek gigászi raktárakat foglalnak el, a PaperLab pedig kifejezetten irodákba lett fejlesztve, ami valóban nagyon jól hangzik! A gép a maga nemében egyedülálló, egyetlen hasonló szerkezetről tudunk a WhiteGoat nevű találmányról, amelyik az irodai hulladékpapírt WC papírrá alakítja, de itt egészen másról van szó!

A PaperLab nem foglal majd nagy helyet, hiszen 2,5 x 1,2 x 1,8 méternyi területen elfér! Egy közepes méretű irodában már biztosan talál neki helyet, de egy kisebben is elférhet (persze bizonyos kompromisszumok megkötésével).

Miért jó az irodában újrahasznosítani a papírt?

Jelenleg ha Ön szelektíven gyűjti a papírt, akkor azt elszállítják egy telepre, onnan az újrahasznosítóba, onnan vissza a boltokba… Macera, extra költségek és ne is beszéljünk a szállítás során keletkező extra levegőszennyezésről. A Paperlab ezt a folyamatot fogja lerövidíteni.

A jövő újra hasznosítása:

  1. Egyszerűen beleteszi a papírhulladékot
  2. Megnyomja a Start gombot
  3. Vár 3 percet és már jön is az első ÚJ papírlap!

 

Az Epson szerint a PaperLab 14 darab A4-es papírt fog tudni készíteni percenként, azaz egy 8 órás munkanap alatt akár 6720 lapot újra lehet hasznosítani, ráadásul a gép képes a különböző vastagságú, színű, méretű papírokat is kezelni!

Milyen előnyei vannak még a PaperLab féle újrahasznosításnak?

Például a bizalmas dokumentumok, amiket már nem kell őrizni iktatni (8 évnél régebbi számlák, stb…) úgy tüntehtetőek el, hogy garantáltan nem olvas bele illetéktelen! A PaperLab lebontja a dokumentumot papír szálakra és gyakorlatilag újra összerakja!

A PaperLab egyébként nem használ az újrahasznosításhoz vizet, illetve minimális mennyiségre lesz szükség, hogy a gép páratartalmát optimális szinten tartsák.

Hogy pontosan hogyan működik ez a technikai csoda, még az Epson titka, de már nem kell rá sokat várnunk ugyanis a prototípust jövőhéten bemutatja az Epson Tokióban az Eco-Products környezetvédelmi kiállításon!

Mi is érdeklődve figyeljük a híreket a témában!

Önnek mi a véleménye? Hasznosítana otthon újra papírt?