A tintasugaras nyomtatók első modelljei arról váltak híressé, hogy üzemeltetésük meglehetősen költséges, így csak igen indokolt esetben éri meg ilyenbe invesztálni. Az idő múlásával azonban a technológia hatalmasat fejlődött. Az EPSON újgenerációs üzleti tintasugaras nyomtatói ma már hatékonyság, gazdaságosság és minőség szempontjából kenterbe verik a piacon elérhető többi lehetőséget. Hogyan tud hatékony lenni a tintasugaras nyomtató működése és milyen előnyei, illetve hátrányai vannak?

A hagyományos tintasugaras nyomtató működése

A tintasugaras nyomtatók karrierje az 1980-as években indult: az első modellt a Hewlett-Packard készített, feladva a leckét a mátrix nyomtatóknak. Az idő előre haladtával egyre több piaci szereplő állt elő tintasugaras nyomtatóval.

A technológia arra épül, hogy a nyomtató feje a fúvókákból apró tintacseppeket lövell ki. Ehhez a festéket a patronokból/tartályból szívja fel a gépezet. Köszönhetően annak, hogy a festékcseppek roppant kis méretűek, akár nagy felbontású képek nyomtatására is kiválóan alkalmas egy ilyen nyomtató.

Attól függően, hogy miként kerül a tinta a papírra, három típusú tintasugaras nyomtató létezik.

Hőbuborékos nyomtatók

Ezek a nyomtatók a hő energiáját használják arra, hogy a tinta a papírra kerüljön, ezért termál nyomtatásnak is nevezik. A tinta a fúvókákban magas hőmérséklettel találkozik, a nyomás megnövekedésének hatására pedig kilövell a fúvókából. A színek tehát a papíron keverednek ki, méghozzá úgy, hogy ezek a kis cseppek egymás mellé és fedésbe kerülnek.

Piezoelektromos nyomtatók

Ennél a technológiánál is a tinta kilövellése lesz a kulcsmozzanat, itt azonban a nyomás az elektromos áramkörök segítségével és a kristályok mozgásával alakul ki. A cseppek formáját ebben az esetben egy intelligens vezérlőrendszer alakítja ki.

Viaszos nyomtatók

A fenti két nyomtatási módozat keveréke a viaszos nyomtatás. Ebben az esetben a tinta állaga a viaszhoz hasonlítható, így a hő következtében képes megolvadni, a nyomtatófejben a kívánt szín keveredik ki, a nyomás hatására pedig a tinta kilövell. Fontos, hogy előbb egy hengerre kerül és nem a papírra, mint az előzőek esetében. Ebben inkább a lézernyomtatókra hasonlít.

Az új generációs tintasugaras nyomtatók

Az EPSON által kifejlesztett új generációs tintasugaras nyomtatók, az úgynevezett üzleti tintasugaras nyomtatók, amik a hagyományos változatokhoz képest sokkal hatékonyabbak, gazdaságosabbak és elképesztő teljesítményre képesek.

Az EPSON új gépeivel az „eldobható nyomtató” fogalma már nem igaz többé a tintasugaras készülékekre, hiszen ezek is hosszú távú megoldást nyújtanak, és felveszik a versenyt a lézernyomtatókkal. Sőt, sok tekintetben egy minőségi készülék még le is körözi a lézernyomtatókat.

A PrecisionCore technológiának köszönhetően nincs szükség hőre a tinta kijuttatásához, ez ugyanis egy rezgetett membrános rendszer segítségével történik. Ez azt is jelenti, hogy 95%-kal kevesebb energia kell a működéséhez, mivel nem kell hőt termelni a fej felmelegítéséhez. A nyomtatási költségek alacsonyabbak, a kellékanyag nagy kiszerelésben vásárolható, ami többezer oldal nyomtatására is elegendő ez a két tényező pedig környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható.

Az újgenerációs tintasugaras nyomtatók üzemeltetése gazdaságos, az előállított nyomatok minősége pedig kifogástalan. A tinta pigment alapú, így a papír nem hullámosodik, a nyomat nem üt át. Beivódik a papírba, így sokkal tartósabb és ellenállóbb a külső hatásoknak, például a napfénynek és a folyadéknak.

A hagyományos és újgenerációs tintasugaras nyomtatók előnyei és hátrányai

A tintasugaras nyomtató működése és technológiája miatt számos előnnyel rendelkezik. Igen jó minőségű és nagy felbontású képek nyomtatására alkalmasak az apró festékcseppeknek köszönhetően. Miközben dolgoznak, meglehetősen csendesek, nem adnak ki különösebb zavaró hangokat, így akár egy olyan irodába is jó választás lehet, ahol folyamatosan mennie kell a nyomtatónak. A lézernyomtatók esetén számolni kell némi bemelegedési idővel, ez azonban a tintasugarasok esetén nincsen, bekapcsolás után azonnal készen állnak a munkára.

Az újgenerációs nyomtatók igen gyorsak, típustól függően, percenként akár 75 oldalt is képesek kinyomni. A hagyományos tintasugaras nyomtatók esetén igaz volt, hogy az üzemeltetés magasabb költségekkel járt, mint egy lézernyomtató esetén. Ma már azonban, az újfajta készülékek a fekete nyomatókat 2-4 Ft/lap, a színeseket pedig 8-16 Ft/lap költségen állítják elő. Ez még a lézernyomtatás költségeinél is jóval kevesebb, ott ugyanis egy oldal fekete nyomtatás 5-10 Ft-ba, a színes pedig 30-60 Ft-ba is kerülhet.

Az újgenerációs tintasugaras üzleti nyomtatók a lézernyomtatók és a hagyományos tintasugaras nyomtatók előnyeit egyesítik. Kíváncsi vagy, milyen típusai léteznek? Kérd kollégáink segítségét, így a nyomtató kiválasztása gyerekjáték lesz!