A szkennelés egy általános irodai folyamat, amit ma már otthoni és irodai környezetben is elvégezhetünk a szkennernek vagy a multifunkcionális készüléknek köszönhetően. Ezek a berendezések a papír alapú dokumentumok digitális változatát készítik el, így megkönnyítik a dokumentum tárolását, továbbítását, megosztását. Mi a szkennelés folyamata és milyen szkennerek léteznek? Nézzük a részleteket!

Mi a szkennelés?

A szkennelés feladatát a szkenner végzi el, ami egy olyan készülék, amely képes a fizikai tárgyat rögzíteni és elektronikus formátummá átalakítani. A szkennelés tárgya igen sokféle lehet, a legtöbb esetben dokumentumokat, fényképeket szoktak szkennelni azért, hogy egyszerűbben archiválják, továbbítsák őket. Létezik azonban 3D szkenner is, ami tárgyakat rögzít, segítségével digitálisan lehet modellezni.

A szkennelési technológia az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött. Az első készülékeket az 1960-as években fejlesztették és a térképészetben alkalmazták. Ma már szinten mindenhol megtalálhatók, ahol irodai tevékenység folyik. A modern szkennerek már köszönőviszonyban sincsenek elődeikkel. Ezek a készülékek automatikusan javítják a kép minőségét, rendszerezik a dokumentumokat a megadott kritériumok alapján, dőléskorrekciót alkalmaznak, automatikusan forgatják el a képeket, élesítik a szöveget és a beolvasott dokumentumot digitális szöveggé alakítják át.

Mi mindent lehet szkennelni egy szkennerrel? A lehetőségek tárháza széles: egy modern készülék képes dokumentum, fénykép, szerződés, könyv, röntgenfólia, számla, tervrajz, igazolvány és útlevél beolvasására is.

Milyen szkenner típusok léteznek?

A szkennereket többféle szempont alapján is lehet csoportosítani. Működés alapján a legnépszerűbb típus a síkágyas, a lapáthúzós és a mobil szkenner. Léteznek olyan készülékek, amik csak szkennelnek és vannak multifunkciós gépek is, melyek jellemzően a síkágyas nyomtatási elv alapján dolgoznak. Ezeken felül még vannak speciális igényeket kiszolgáló szkennerek is, ilyen például a photo szkenner, amit kifejezetten fényképek beolvasására terveztek.

A lapáthúzós szkennerek előnye, hogy nagy mennyiségű dokumentumot tudnak beszkennelni rövid idő alatt, méghozzá úgy, hogy az olvasófejek nem mozdulnak, hanem a dokumentum halad át a készüléken. Percenként akár 50 lapot is képesek behúzni, ami jelentősen növeli a munka hatékonyságát. A modern kivitelek csatlakoznak a hálózathoz és egyszerűen integrálhatók az irodai rendszerbe.

A síkágyas szkennerek jellemzője a pontosság. A beolvasandó dokumentumot a szkenner üveglapjára kell helyezni, ez alatt található ugyanis az olvasófej, ami mozog és közben beolvassa a dokumentumot. Egy roppant pontos szkennelési metódus, ami multifunkciós készülékekben is alkalmaznak. Olyan extra funkciókkal látják el ezeket a szkennereket, mint az automatikus dokumentum- és lapadagoló, hálózati funkció és könvvgerinc-korrekció.

A mobil szkennerek, ahogy a nevük is utal rá hordozhatók, így bárhol és bármikor könnyen beüzemelhetők. Kis méretűek, akár egy laptoptáskában is elférnek, könnyű őket működésre bírni, tény azonban, hogy a mobilitásnak ára van: a dokumentumokkal megbirkóznak, a szkennelt fényképek minősége azonban messze elmarad a hagyományos szkennerekétől.

Érdemes néhány szót ejteni a multifunkciós készülékekről is, amik nyomtatnak, szkennelnek és fénymásolnak is. Igen népszerűek, ami praktikusságuknak köszönhető: a cégnek nem kell háromféle készüléket megvásárolni, kevesebb a kiadás, kisebb helyet foglalnak és kevesebb a karbantartás is. A multifunkciós gépek elterjedésével így a hagyományos szkennerek érthetően valamelyest háttérbe szorultak, bár tény, hogy a többfunkciós gépeknek is megvannak a hátrányai, így nem minden esetben bizonyulnak szerencsés választásnak.

Miért jó, ha van kéznél egy szkenner?

A korszerű szkennerek jellemzően könnyedén csatlakoznak a hálózathoz, amit azt jelenti, hogy akár távolról is lehet őket irányítani, tehát a helyünkön ülve elindíthatjuk a nyomtatást a szomszéd irodában. Többféle automatizációt lehetővé tesznek, ami növeli a munka hatékonyságát, ilyen például az automatikus forgatás, lapadagolás stb.

A szkennelés segítheti a céget abban, hogy az adminisztráció egyszerűbb legyen, a dokumentumveszteség csökkenjen. A digitalizálás révén az iratok közötti keresés sokkal egyszerűbb és gyorsabb, az archiválás áttekinthetőbb és könnyebb. Ezek mind támogatják a dolgozók munkáját, így pénz és idő takarítható meg.

A Fókusz Computer nemcsak nyomtatókkal, hanem szkennerekkel is foglalkozik. Lépj a digitalizáció útjára, mi segítünk megtalálni a megfelelő készüléket!