A színes címkenyomtató kiválasztása nem is annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolnák. Több szempontot is végig kell gondolni ahhoz, hogy ne érjen minket csalódás a mindennapos használat során. Ebben a blogposztban segítünk az igényekhez leginkább illeszkedő színes címkenyomtató kiválasztásában!

A színes címkenyomtató alkalmazási területe igen széles, leginkább a kereskedelemben használják, de fontos szerepet tölt be a logisztikában, az iparban, a gyártásban, sőt az egészségügyben is. A színes címkék jó szolgálatot tehetnek termelők, kiskereskedők, logisztikai cégek, de akár a magánszemélyek számára is.

A címkenyomtató beszerzése ajánlott azoknak a cégeknek, akik széles termékportfólióval rendelkeznek, több száz, ezer címkét nyomtatnak ki havonta. A minőségi címkenyomtató segítségével egyedi formájú etikett is nyomtatható, fényes vagy matt, esetleg átlátszó felületekre. Vízálló és kenődésmentes nyomatok készülhetnek, nem utolsó sorban pedig a nyomtatás költségeit pontosan meg lehet tervezni.

A címkenyomtatókat többféle szempont szerint is kategorizálhatjuk. Például megkülönböztethetjük a típusokat a használat szerint, aszerint, hogy hol alkalmazzák, ipari közegben vagy otthon, szükséges-e, hogy mobil, hordozható legyen vagy asztali készülék lesz, fontos az igénybevétel és az is, hogy fekete-fehér vagy színes címkenyomtató vásárlása a cél.

Milyen szempontokat kell végiggondolni a színes címkenyomtató vásárlása során?

Ahhoz, hogy a megfelelő címkenyomtatóval térjünk haza, érdemes megfontolni az alábbi szempontokat és ezek alapján meghozni a döntést.

A teljesítmény

Lényeges szempont, hogy milyen gyakran és mennyit szeretnénk nyomtatni a készülékkel. Mivel a nyomtatási mennyiség hatással van a nyomtatófej élettartamára, így ha nagyobb mennyiségeket szeretnénk nyomtatni, akkor érdemes a strapabíróbb megoldásokhoz nyúlni, ami meglehet, hogy magasabb költséget is jelent, viszont sokkal tartósabb megoldás.

A nyomtatási sebesség

Nem meglepő, hogy a nagyobb teljesítményt produkáló készülékek valamivel drágábbak. Ha napi szinten sok címkét kell kinyomtatni, akkor jelentősen lassíthatja a munkát, ha mindig a címke kinyomtatására kell várni. A nagyobb nyomtatási sebesség azonban lehetővé teszi a hatékonyabb munkavégzést.

A színes öntapadós matricák jellemzői

Az etikett minőségével szemben is vannak bizonyos követelmények, amelyeknek teljesülni kell. Végig kell gondolni, hogy mire kerül majd a címke, milyen környezeti hatásoknak kell ellenállni például kültéren, beltéren vagy hűtőházban stb. Fontos tudni, hogy nem minden nyomtató alkalmas mindenféle címke kinyomtatására, így ez alapvetően határozza meg, hogy milyen készüléket vásároljunk.

Ha például ipari környezetben alkalmazzák, akkor a címkét általában antisztatikus és vegyszerálló bevonattal látják el, ha a környezeti viszontagságokat kell állni, akkor pedig az anyaghasználatban ügyelnek arra, hogy a címke kopásálló, UV álló és vízálló legyen.

Ha már a címkénél tartunk, tisztázni kell, hogy mekkora méretű címkére lesz szükség. Ha nemcsak egy méretben kell nyomtatni, akkor megfontolandó az állítható méretű címkenyomtató vásárlása. Nemcsak az öntapadós matricák méretére kell gondolni, hanem a formára is, ez különösen fontos, mivel kör alakú címkéket nem minden készülék képes nyomtatni.

A költséghatékony működés

A színes címkenyomtató megvásárlása során ne csak a vásárlási árra gondoljunk, hanem próbáljuk meg a teljes képet látni és hosszú távra tervezni. Érdemes tájékozódni a kellékanyagok áráról is, sok esetben ugyanis, ha a készülék ára túlságosan alacsony, akkor a gyártó a hasznot a kellékanyagon igyekszik realizálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár olcsón hozzájutottunk a géphez, az üzemelés során sokszorosan fizetjük majd ki az árát a kellékanyagok formájában.

A legszerencsésebb, ha kiszámoljuk, hogy mennyibe fog kerülni egyetlen címke kinyomtatása. Így világossá válik, hogy melyik készüléket éri meg megvásárolni.

Speciális igények

A vásárlás előtt érdemes meggondolni, hogy milyen extra funkciót szeretnénk. Például szükséges-e, hogy ne csak számítógépről, hanem okostelefonról is lehessen nyomtatni. Nem utolsó szempont, hogy hol lesz a készülék, mekkora helyet foglalhat el, ahogy az is lényeges, hogy mennyire fontos a halk üzemelés, zavarhat-e másokat a nyomtató hangja.

Egyes címkenyomtatókhoz extra funkciókat is lehet választani, ilyen például a vágó, a felcsévélő, a visszacsévélő, az adagoló, a leválasztó, RFID-alapú címke előállítása és még folytathatnánk a sort. Az igények meghatározása során tehát ezeket is érdemes figyelembe venni.

Színes címkenyomtató a Fókusz Computertől

A Fókusz Computer jobbnál jobb színes címkenyomtatókat kínál azok számára, akik nem akarnak nyomdával dolgozni, helyette inkább a rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldást választják. Nem szükséges előre gyártani a címkéket, így nem lesz termékmódosításból eredő selejt. Nem kell nagy mennyiséget tárolnia, nyomtasson ki csak annyi címkét amennyire szüksége van. Azonnal módosíthat a címkén, bármilyen változás esetén.

Az EPSON készülékek, a ColorWorks C6500AE, a C3500, a C6000AE vagy éppen a C7500G elképesztő teljesítményt és magas minőséget kínálnak.