A nyomtatási költségek nemcsak egy irodai nyomtató esetén rúghatnak magasra, hanem az otthoni nyomtatás esetében is. Az olcsó nyomtatás otthon már nemcsak vágyálom, köszönhetően annak, hogy megjelent a piacon a tintasugaras nyomtatók új generációja, ami alapjaiban változtatja meg a nyomtatótípusokról alkotott képet.

Olcsó nyomtatás otthon

Milyen nyomtatót vegyünk? – merülhet fel azokban a kérdés, akik nyomtatót szeretnének vásárolni otthonra. Az olcsó otthoni nyomtatás iránti igény érthető, hiszen mindenki szeretné a lehető legkevesebb kiadással megúszni a papírok „teleírását”. De mitől lesz olcsó a nyomtatás otthon?

  • Kevés festéket fogyaszt a készülék
  • Kevés karbantartást igényel
  • Hosszú az élettartama a készüléknek
  • Kevés áramot fogyaszt
  • A felsorolásba pluszba: A festék kapacitás magas, amit kedvező áron vehetünk meg.

Nézzük, megfelelnek-e az egyes nyomtatótípusok ezeknek a kitételeknek!

Gazdaságos nyomtatás otthon – Milyen készülékkel lehetséges?

A nyomtatópiacon két típus a legelterjedtebb a lézernyomtató és a tintasugaras nyomtató. A lézernyomtató sokáig az etalon volt a gazdaságosság szempontjából. Fekete-fehér nyomtató és színes nyomtató formában is elérhető. A leghatékonyabban a fekete-fehér nyomatokat készíti el, a színes nyomtatásban a lézernyomtatók annyira nem erősek. Tálcakapacitása és a tonerek mérete nagyobb a megszokottnál, ezért nagy mennyiség kinyomtatására is alkalmas. Lényeges azonban hangsúlyozni, hogy a színes nyomtatásba bele törik a bicskája a lézernyomtatónak: ugyan kinyomja az oldalt, de annak minősége messze elmarad az elvárttól.

A másik nagy csoport a tintasugaras nyomtatók csoportja. Ezek a készülékek igen kompaktak, „ügyesek”, a klasszikus modellek beszerzési ára alacsonyabb, a patron azonban igen borsos árú is lehet. Gyönyörű nyomatokat készítenek, legyen szó fekete-fehér vagy színes oldalakról, a minőségben nem fogunk csalódni. Ezek a készülékek tehát szépen dolgoznak, csendesek és gyorsak, viszont az üzemeltetésük magasabb költségekkel jár.

A lézeresnyomtatók és a tintasugaras nyomtatók előnyeit gyúrja össze az új generációs tartályos nyomtató. Ezek a készülékek a modern technológiának köszönhetően kiválóan dolgoznak, a nyomtatási költségek azonban kifejezetten alacsonyak.

Az új generációs tintasugaras nyomtatók, vagy más néven üzleti / külső tintatartályos nyomtatók az EPSON által kifejlesztett technológiát alkalmazzák. A PercisionCore megoldásnak köszönhetően nincs szükség hőre a festék kijuttatása közben, ennek köszönhetően pedig jelentős mennyiségű energia takarítható meg. Ezekhez a nyomtatótípusokhoz a kellékanyagot nagy kiszerelésben lehet megvásárolni, így a kiadások sokkal alacsonyabbak.

A készülékek gyorsak és gazdaságosak, a tinta ezeknél a nyomtatóknál műgyanta alapú pigment festék, ami nem üt át, nem kell várni arra, hogy megszáradjon, nem lesz tőle hullámos a papír, nem kenődik és nem is fakul ki.

Mennyibe kerül a nyomtató és a nyomtatás?

A nyomtatók árát a gyártók kétféle módon határozzák meg. Az egyik változat, hogy magasabb áron értékesítik a készüléket, a hozzá tartozó kellékanyag azonban kedvezőbb árú. A másik változat, amikor a hasznot nem a készülék árába, hanem a kellékanyagba építik be. A korábbi tapasztalatok alapján a lézernyomtatók az előbbi, a tintasugaras nyomtatók pedig az utóbbi kategóriába tartoztak. Az új generációs készülékek megjelenésével azonban ez a felállás megváltozott. A készülékeket középáron lehet beszerezni, a hozzájuk tartozó kellékanyagot pedig nagy kiszerelésben adják, így akár többezer oldalt is ki lehet nyomtatni egyetlen töltéssel. Ennek köszönhetően a nyomtatási költség jóval alacsonyabb lesz, mint amiket eddig láthattunk. Hogyan alakulnak a nyomtatási költségek?

Fekete-fehér oldalak esetén 2-5 Ft, színes oldalak esetén pedig 8-16 Ft. Vagyis, jóval elmarad még az alacsonynak mondható lézernyomtatók nyomtatási költségétől is, ami a következőképpen alakul: fekete-fehér oldalak esetén 10-20 Ft, színes oldalak esetén pedig 30-60 Ft.

Az arányaiban olcsó patron csak egy tényező. A nyomtatás költségeinek meghatározásakor nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyi karbantartást igényel a készülék és mennyi áramot fogyaszt. Az üzleti tintasugaras nyomtatók, ahogy írtuk, a PrecisionCore technológiát alkalmazzák, amivel jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani, a készülékek ugyanis nem hasznának hőt a festék kijuttatásához, ezért kevesebb áramot fogyasztanak. A költségcsökkentéshez az is hozzájárul, hogy a készülékek felépítése meglehetősen egyszerű, minimális forgó-kopó alkatrészt tartalmaznak, így kevés karbantartásra van szükség, nincs rejtett költség, drága elemek, amiket csak aranyáron lehet beszerezni, ha egyáltalán be lehet.

Az olcsó nyomtatás otthon az új generációs tintasugaras nyomtatóknak, vagyis az üzleti/tintatartályos nyomtatóknak köszönhetően már bárki számára elérhető. Attól függően, hogy mit szeretnének nyomtatni, különféle modellek közül lehet választani. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik a legmegfelelőbb a céljaidhoz, akkor kérd ki szakértőink segítségét, akik készséggel válaszolnak a felmerülő kérdésekre.