A nyomtatás során számos probléma felléphet, meghibásodhat a papíradagoló, tönkremehet a nyomtatófej, beragadhat a papír és még folytathatnánk a sort. Biztosan sokak számára ismerős lehet a jelenség, amikor a nyomtatás ugyan végigfut, a papír is előbújik, a nyomat azonban kéretlenül foltos, csíkos lesz. Nézzük, miért nyomtat csíkosan a nyomtató!

Nyomtató hibák

Amennyiben a nyomat minőségében romlást tapasztalunk az utalhat számos szerkezeti, technológiai problémára. Attól függően, hogy mi a nyomtatási hiba, könnyedén megállapíthatjuk, hogy mi a probléma a készülékkel.

Ha például a színek hibásak vagy hiányoznak, akkor előfordulhat, hogy az illesztőprogram vagy a nyomtatószoftver beállításain kell változtatni. Van, hogy a fejtisztító program lefuttatására van szükség, de az is megeshet, hogy egyszerűen csak kifogyott a tinta. Számos készülék ebben az esetben egyszerűen csak letilt és nem nyomtat. Ezért is hasznos a kezelési útmutatót is tanulmányozni ezekben az esetekben.

Olykor a nyomat maszatos és homályos. Ennek a hibának a hátterében szintén több dolog állhat. Például lehet a probléma oka, hogy nem eredeti tintapatront használunk, de az is, hogy nem megfelelő, vízszintes pozícióban van a készülék.

A csíkos foltos felület is ilyen tipikus hiba. Nézzük, miért nyomtat csíkosan a nyomtató!

Mi áll a csíkos nyomtatók hátterében?

Ha a kinyomtatott oldal csíkos vagy foltos, akkor érdemes megkeresni a probléma gyökerét, az ugyanis roppant zavaró lehet és az olvashatóságot is rontja, gátolja. Nem mindegy azonban, hogy milyen technológiájú nyomtatóval van dolgunk. Nézzük, milyen okok merülhetnek fel tintasugaras nyomtató és lézernyomtató esetén!

Lehetséges hibák tintasugaras nyomtató esetén

A hagyományos tintasugaras nyomtatók esetén a csíkos nyomat okozója jellemzően a használatból ered. Ezeket a modelleket ugyanis, ha nem használják eleget és sokat állnak, akkor idővel a tinta részecskéi beszáradnak és a nyomtatófej dugulását okozzák. Ennek következtében a tinta nem tud átjutni az „úttorlaszon”, sőt a probléma csak fokozódhat, ha így is tovább akarjuk használni a készüléket.

A fő probléma tehát a fúvókák eltömődése. Mivel a nyomtatóban minden színhez egy-egy fúvókat tartozik, így előfordulhat, hogy van olyan, ami zavartalanul működik és olyan is, amiből nem jut ki a festék. Ez okozza a jól ismert csíkos nyomatot.

A megoldás a nyomtatófej tisztítása, amit a segédprogram megadott helyén lehet elindítani. A tisztítás két fokozatban történhet: van a normál és a fokozott. Mindkét esetben a folyamat során festéket használ fel a készülék, ami aztán egy külön tartályba kerül. Ha makacs a dugulás és az eltömődést okozó festék nehezen adja meg magát, akkor előfordulhat, hogy a tisztító programot többször is le kell futtatni.

Ha a nyomtatófej tisztítása nem hozza meg a várt eredményt, akkor érdemes szervizhez fordulni, ahol ki tudják szedni a nyomtatófejet és ultrahangos eljárással megtisztítják, majd visszahelyezik a készülékbe.

Lehetséges hibák lézernyomtató esetén

A lézernyomtató festékpor segítségével jeleníti meg a kívánt nyomatot. A toner ad helyet ennek a pornak, ami egy fényérzékeny henger közreműködésével jut el a beégető hengerig, itt magas hőmérsékleten ráég a papírra.

A tonernek két fajtája létezik: az egyik, amikor a tonerben csak a festékpor van, így ha cserélni kell akkor csak az üres tartályt kell kivenni. A másik típusnál a tonerben a fényérzékeny henger is benne van, ez az úgynevezett kompakt henger, így ha cserélni kell, akkor a fényérzékeny hengert is automatikusan cserélik.

Ha a nyomat csíkos, annak az oka lehet a fényérzékeny henger, illetve a fűtőhenger kopása is. Előbbi esetben, ha a henger a toner része, akkor automatikusan kicserélik, ha nem, akkor külön kell cserélni. Ha viszont a fűtőhenger a hiba okozója, akkor a hibát szerviz tudja elhárítani.

A Gazdaságos Nyomtatónál a nyomtatóvásárlás során plusz garanciát vásárolhatsz, így ha fellépne valamiféle meghibásodás, akkor sem kell plusz költségekbe bonyolódni. A nyomtató bérlés pedig azért lehet jó választás, mert készülékeinket teljeskörű szerviz szolgáltatásokkal biztosítjuk ügyfeleinknek!

Válaszd az okos és gazdaságos megoldást, mi segítünk a döntésben!