Sokan nem is gondolják, hogy az életminőség szempontjából mennyire fontos a levegő tisztasága. Nemcsak a kültéri, hanem a beltéri levegő is jelentősen befolyásolja közérzetünket, teljesítményünket, hogy mennyire tudunk koncentrálni. A levegő kiváló minősége légtisztító berendezés alkalmazásával biztosítható. Alapvetően minden háztartásban és irodában célszerű lenne a légtisztító készülék használata, vannak azonban olyan esetek, amikor szinte már kötelező. Vegyük sorra ezeket!

Mi az a légtisztító berendezés és miért van rá szükség?

A kültéri légszennyezésről sokat lehet hallani és olvasni, lényeges azonban tisztában lenni azzal, hogy a beltéri levegő szennyezettsége ugyanilyen fontos téma. Különösen annak fényében, hogy egy szobában a levegő akár ötször szennyezettebb lehet, mint az utcán.

Milyen anyagokra kell itt gondolni? Vírusok, különféle allergének, mint például a pollen, a penész, szálló por, az irodai gépek által használt vegyi anyagokból származó anyagok, kisállatszőr, illékony szerves vegyületek (VOC) – ezek mind-mind megtalálhatók a levegőben, és egy bizonyos szinten túllépve nem kívánt tüneteket idézhetnek elő.

Ezek a szennyeződések bárhol jelen lehetnek, bejutnak a szellőzőrendszeren keresztül, megülnek a kárpit, a szőnyeg szöveteiben, a padló és a bútorok felületén, arról nem is beszélve, hogy a körülöttünk lévő tárgyak legtöbbje a felületkezelő anyagoknak, festékeknek köszönhetően bocsát ki káros anyagokat.

Ezek ellen légtisztító berendezés használatával lehet védekezni. A Fellowes légtisztító készülékei négylépcsős rendszerben látják el a légtisztítás feladatát, így képesek a 0,3 mikronnál kisebb levegőben található szennyeződések 99,97%-át kiszűrni. A négy elemből álló szűrőrendszer a következőképpen épül fel:

  • Carbon szűrő: a carbon szűrő az első szűrőfelület, aminek a pórusain keresztül a káros anyagok beszívódnak.
  • Sanitized technológia: a technológia feladata, hogy megakadályozza a gombák, atkák és baktériumok fejlődését és azt, hogy visszakerüljenek a levegőbe.
  • True HEPA szűrő: a levegő áthalad ezen a szűrőrétegen keresztül, ami felfogja az egészen apró részecskéket is.
  • PlasmaTRUE technológia: a szűrt levegőt tisztítja meg, semlegesíti a vírusokat, baktériumokat.

Milyen esetekben ajánlott a levegőtisztító berendezés?

A következőkben sorra vesszük, hogy milyen irodai helyzetekben van mindenképpen szükség a levegő tisztítására.

Allergiában szenvedők számára

Az allergia rengeteg ember életét keseríti meg. Legyen szó porról vagy pollenről, egy légtisztító berendezés segítségével fel lehet venni a harcot és meg lehet szabadulni a kellemetlen tünetek kiváltó okától. A légtisztító ugyanis kiszűri a levegőből az irritációt okozó részecskék tömegeit. Sőt a dohányzás során keletkező füstöt és képes semlegesíteni. Az allergia olyannyira kínzó tünetekkel jár, hogy sokszor a munkavállalók munkaképtelenné válnak. A légtisztító segítségével azonban a kiesett napok száma lerövidíthető.

Állatbarát irodákba

Az állatbarát iroda egyre népszerűbb trend, az emberek szeretik magukkal vinni jól nevelt háziállataikat a munkahelyükre, így nem kell őket otthon hagyni egyedül, arról nem is beszélve, hogy tanulmányok tucatjai igazolják, milyen jó hatással vannak a szőrös kedvencek a kollégák teljesítményére, azáltal, hogy jelentősen hozzájárulnak a stresszoldáshoz.

Nem szabad azonban megfeledkezni azokról sem, akik számára a kisállat kellemetlenségeket okoz az allergia miatt. Egy légtisztító berendezés képes feloldani ezt a problémát, mivel kiszűri a levegőben szálló szőrszálakat és csökkenti a kellemetlen szagokat.

Közösségi helyiségek az irodában

Az úgynevezett open office-ok számos irodában helyet kaptak. Előnyei és hátrányai is vannak ennek az irodai elrendezésnek, az azonban biztos, hogy a légtisztítók segítenek egy hátrány kiküszöbölésében: megakadályozzák a vírusok és baktériumok terjedését. Mivel kiszűrik ezeket a részecskéket, így jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy egy vírus a munkatársak nagy részét egyszerre dönti le a lábáról. Így elkerülhető a munka akadozása, a bevételek kiesése, még akár akkor is, ha nagyobb légtér megtisztítása a feladat.

Forgalmas utak mentén

A légtisztítás elengedhetetlen akkor, ha az iroda forgalmas utak mellett helyezkedik el. Szellőztetéskor, ajtónyitáskor a környezetből jelentős mennyiségű por kerül a levegőbe. Értelemszerűen, ha szennyezettebb a környezet, például egy forgalmas útszakasz mellett, akkor nagyobb mennyiségű szennyeződés fog bejutni a zárt térbe.

Fellowes légtisztító rendszerek

A Fellowes légtisztító rendszerek a légtisztítás mesterei. Professzionális és személyi légtisztítókat is kínál a cég, előbbieket irodai, utóbbiakat otthoni használatra. Ismerd meg, milyen a Fellowes légtisztítókat!

A Fókusz Computernél tudjuk, hogy a hatékony munkavégzéshez nem elegendő a megfelelő eszközállomány, megfelelő környezetre is szükség van. Éppen ezért léptünk partnerségre a Fellowes Hungary-val! Vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal és ingyenes tanácsadás keretein belül segítünk lefektetni a hatékony munka alapköveit.