A nyomtatópiac igen sokszínű a nyomtató fajták tekintetében. Időről időre jelennek meg újabb technológiák, megoldások, amik fenekestül forgatják fel a nyomtatók kialakult világrendjét. Összegyűjtöttük, hogy ma milyen nyomtató fajták a legnépszerűbbek!

A nyomtatók csoportosítása többféle szempont alapján történhet. Most két alapvetőt mutatunk be, a működési elv és a felhasználás szerint csoportosítást. A nyomtató típusok között vannak átfedések, alapvetően azonban a használat határozza meg, hogy a nyomtató fajták közül melyik a számunkra leginkább megfelelő.

Csoportosítás működés szerint

A működés alapján alapvetően két nagy kategóriát lehet meghatározni: a lézernyomtatók és a tintasugaras nyomtatók csoportját. A nyomtató fajták palettáját bővítik az üzleti tintasugaras nyomtatók, melyek ugyan nevükben a tintasugarasokhoz tartoznak, mégis, attól olyan sok mindenben eltérnek, hogy érdemes őket külön kategóriaként kezelni.

A lézernyomtatók

A lézernyomtatók típus szerint tonerporral működnek, amit hő segítségével olvasztanak rá a papírra. Ez egy megbízható technológia, ennek azonban ára van, a készülék vásárlásánál ugyanis mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha valaki egy igazán jó modellt szeretne vásárolni. Tény azonban, hogy a nyomtatási költség alacsonyabb, mint a hagyományos tintasugaras nyomtatók esetén. Ez egyébként az új generációs, üzleti tintasugaras nyomtatókra már nem igaz, de erről a későbbiekben írunk részletesen.

Az ilyen típusú nyomtatók igen összetettek, robusztusak és felépítésük is meglehetősen bonyolult. Ez a komplexség egyben azt is jelenti, hogy sok törődést igényelnek, több alkatrészből állnak, melyek időről időre meghibásodnak, cserére szorulnak.

A lézernyomtatók védjegye a gyors munka, ennek köszönhetően képesek akár nagyobb mennyiségű dokumentumot is kinyomtatni. A legtöbb modell fekete-fehér nyomtatókat készít, bár ma már vannak színes lézernyomtatók is, ezek azonban kevésbé szép eredményeket produkálnak, mint egy tintasugaras nyomtató.

A tintasugaras nyomtatók

A tintasugaras nyomtatók alatt ebben az esetben a hagyományos tintasugaras nyomtatókat értjük. Ezek esetében a festék tintapatronokban van és a fúvófejek mozgásával jut ki a papírra. Ehhez a legtöbb esetben hőt használ, ezért számolni kell a nyomtató bemelegedési idejével is. A tintasugaras nyomtatók kategóriájában léteznek „eldobható nyomtatónak” csúfolt készülékek is, amiket roppant kedvező áron meg lehet vásárolni, a fenntartásuk azonban többször annyiba kerül, mint maga a készülék. Persze minél komolyabb készüléket választunk, annál kevésbé érződik az „eldobható” jelleg.

A tintasugaras nyomtatók óriási előnye, hogy gyönyörű nyomatokat készítenek fekete-fehérben és színesben is. Mivel a kép apró pontokból áll össze, így nagyobb méret esetén sem kell lemondani a minőségről nem kell attól tartani, hogy az eredmény homályos, pixeles lesz.

Ezt a nyomtatótípust akkor érdemes választani, ha rendszeresen használatban van, nem tétlenkedik sokat. Ennek oka, hogy a hagyományos tintasugaras nyomtató patronjai könnyen beszáradnak, ha hosszabb ideig nem használják őket.

Az üzleti tintasugaras nyomtatók

A tintasugaras nyomtatók új generációját az EPSON dobta piacra, ezek az üzleti tintasugaras nyomtatók, amelyek minden hátrányát kiküszöbölik a hagyományos tintasugaras nyomtatóknak, így az eredmény egy olyan készülék, ami otthoni és irodai használat esetén is megállja a helyét.

Költséghatékony módon üzemeltethetők, ami egyfelől annak köszönhető, hogy a hozzá tartozó kellékanyagot nagy kiszerelésben lehet megvásárolni és a tintatartályok is nagyok, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyon ritkán kell a feltöltésükkel foglalkozni. Egy töltéssel több ezer oldalt ki lehet nyomtatni, így összességében a nyomtatási költség fekete-fehér nyomtatás esetén 2-5 Ft, színes nyomtatásnál pedig 8-16 Ft körül mozog.

Az üzleti tintasugaras nyomtatók másik előnye, hogy a festék papírra juttatásához nem használnak hőt. Helyette a PrecisionCore technológiát alkalmazzák, aminek a lényege, hogy a festék egy rezgetett membránnak köszönhetően került a papírra. Az új megoldásnak hála az energiafelhasználás 95%-kal csökkenthető és mivel teljesen zárt a rendszer így egészen biztosan nem szárad be.

Csoportosítás felhasználás szerint

A felhasználás szerinti csoportosítás során két nagy kategóriát különböztetünk meg: otthon vagy irodai közegben használjuk a nyomtatót. Mindkét esetben lényeges, hogy hányan, milyen gyakran és mire használják majd a nyomtatót.

Irodai használat esetén érdemes ügyelni arra, hogy mindenki könnyen meg tudja tanulni a nyomtató kezelését, nem mellesleg pedig a nagy nyomtatási mennyiség miatt kifejezetten lényeges, hogy miként alakul a nyomtatási költség.

Jellemzően az irodába sokkal erősebb, nagyobb teljesítményű készülékre van szükség, mint például az EPSON WorkForce Pro RIPS WF-C879R.

Vannak olyan nyomtatók is, amiket speciális célokra használnak. Ebbe a kategóriába tartoznak a címkenyomtatók, a receptnyomtatók, a blokknyomtatók, a nagyformátumú nyomtatók és a fotónyomtatók is.

A Gazdaságos Nyomtató a nyomtató fajták széles skáláját kínálja. Szerencsére nálunk nem kell várni a szállításra, készülékeink és a hozzájuk tartozó kellékanyagok azonnal elérhetők.