Az energiahatékony működés a XXI. században kiemelt jelentőséggel bír. A rezsiárak jelentős megemelkedése minden embert arra sarkalt, hogy odafigyeljünk arra, milyen gyorsan pörög az a bizonyos villanyóra. Otthonaikban igyekszünk energiatakarékos készülékekkel körülvenni magunkat, energiatakarékos izzókat használunk és ügyelünk arra is, hogy csak akkor legyen valami be- vagy felkapcsolva, ha valóban szükség van rá. Az energiával való takarékosság az irodai környezetben is egyre fontosabb tényező. Ebben a blogposztban az energiahatékony irodai nyomtatás és működés témáját járjuk körül!

Energiafogyasztás az irodában

Az irodai környezetben megannyi energiafogyasztó van, a számítógépektől kezdve a monitorokon át egészen a nyomtatókig. A modernebb készülékek jellemzően alacsonyabb fogyasztásúak, akadnak azonban olyanok is, amik jelentősen megdobják a végösszeget. Arról nem is beszélve, hogy a berendezések akár egész nap is használatban vannak. Egy irodában az energiafogyasztás jelentős hányadáért felelnek a készülékek, éppen ezért az gazdaságos irodai nyomtatás és eszközhasználat bevezetésével jelentős költségeket lehet megspórolni.

Vegyünk például egy laptopot. Ez töltés közben 33 W energiát fogyaszt, míg kikapcsoltan mindössze 6 W-ot. De nincs ez másként a PC-k esetében sem, egy számítógép ugyanis aktív használat mellett 100 W energiát használ el, képernyőkímélővel 92 W-ot, kikapcsolva pedig csak 10 W-ot. Látható, hogy az eszközök fogyasztása jelentős, ezért törekedni kell arra, hogy a készülékeket kikapcsoljuk, amikor nincs rájuk szükség és arra is, hogy takarékos modelleket válasszunk.

Energiahatékony irodai nyomtatás

Az irodai nyomtatás nem éppen tartozik a környezetbarát technológiák közé, szerencsére azonban sokkal jobb a helyzet ma, mint évtizedekkel ezelőtt, a technológia előrehaladásával a környezetbarát nyomtatás fogalma megszületett. Az emberek egyszerűen szeretik kinyomtatni az irataikat, mert elfárad a szemük a képernyő olvasása közben és kell egy kis változatosság, a papírra könnyebb jegyzetelni, könnyebben elő lehet kapni, ha szükség van rá. A nyomtatás tehát még jó ideig nem fog kikopni az irodai életből, nem árt azonban, ha odafigyelünk arra, hogy használata amennyire lehet környezetbarát legyen.

Mitől lesz egy irodai nyomtató veszélyes a környezetre? – Merül fel jogosan a kérdés azokban, akik egy pillanatra is elgondolkodnak az irodai működés és a környezettudatosság kapcsolatán. A nyomtatók többsége jelentős mennyiségű hőt termel a nyomtatás során, a hő előállításához energiára van szükség, a megtermelt energia egy része pedig az irodába kerül. Ez magával vonja, hogy intenzívebb hűtésre lesz szükség, ami pedig végső soron több energiafelhasználáshoz vezet.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a nyomtatók károsanyagot termelnek, a tonerek, festékkazetták a környezetre veszélyes anyagokat tartalmaznak, a kopó alkatrészek folyamatos cseréje pedig a hulladékmennyiségét gyarapítja.

Szerencsére azonban van megoldás, és ez az EPSON által kifejlesztett hő nélküli technológia! Nézzük, mit kell tudni róla!

EPSON a gazdaságos irodai nyomtatás éllovasa

A nyomtatók energiafogyasztási problémájára megoldást jelentenek az EPSON új generációs tintasugaras nyomtatói, amelyek segítségével akár 90%-kal csökkenthető a nyomtatás során felhasznált energia. Ez az adat önmagában is meggyőző, pláne ha hozzávesszük, hogy a kisebb energiaigény kisebb CO2 kibocsátást is jelent, vagyis kevesebb károsanyag kerül a környezetbe.

A PrecisionCore technológia lényege, hogy a tinta kijuttatásához nincsen szükség hőre, a festék ugyanis a membránok mozgásának segítségével kerül a papírra. Mivel a nyomtatáshoz nem kell hő, így nincsen bemelegedési idő sem, illetve a készülék nem pazarol energiát a hőtermelésre.

Az új generációs EPSON tintasugaras nyomtatók szerkezete kontakt mentes, ami azt jelenti, hogy a papír és a képalkotó elemek nem súrlódnak, így sokkal tartósabb a készülék, nincs szükség az alkatrészek cseréjére. Ennek köszönhetően pedig a kiszerelt elemek nem gyarapítják a hulladékot.

A költséghatékony nyomtatás ma már nemcsak álom, hanem valóság. A modern technológiának köszönhetően bárki szert tehet energiahatékony nyomtatóra, amivel csökkenthető az energia felhasználása, az anyagi teher és ezzel párhuzamosan, a megtakarítás révén növelhetők a gazdasági előnyök.

Vedd fel a kapcsolatot a Fókusz Computernél munkatársainkkal, és segítünk a megtalálni az igényekhez leginkább illeszkedő modelleket egy ingyenes tanácsadás keretein belül!